Foto: Printscreen / Borani protiv dima
Reklame

Kompanija Zidjin kuper Srbija (Zijin Copper Serbia) koja upravlja rudnikom RTB Bor saopštila je da u saradnji sa sindikatima priprema novi kolektivni ugovor jer u junu ove godine ističe ugovor koji je ranije zaključio RTB Bor.

U nameri da preduzeće učini energičnijim i dugoročno zaštiti interese svojih radnika, kompanija Zidjin je izradila Predlog novog Kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu i drugim važećim zakonima Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Zidjin pokrenuo „prijateljske razgovore sa sidnikatima jer želi da im zahvali na saradničkom stavu i cenjenim naporima“.

Novi Kolektivni ugovor, kako se navodi, ima za cilj „razbijanje egalitarizma i uspostavljanje konkurentskog mehanizma, koji će znatno poboljšati entuzijazam, inicijativu i kreativnost zaposlenih, a samim tim učiniti i kompaniju energičnijom i uspešnijom“.

Ističe se da prosečni prihod neće biti smanjen poboljšanim Kolektivnim ugovorom, već će kompanija uspostaviti dodatni „obećavajući mehanizam kako bi osigurala da zaposleni koji stvore veću vrednost budu dobro prepoznati i finansijski nagradjeni“.

Podseća se, da od kada je krajem 2018. godine Zidjin preuzeo RTB, uložio je oko 650 miliona američkih dolara u otplatu svih ranijih dugova, u poboljšanje bezbednosti i zaštitu životne sredine, povećanje prozivodnje, kao i u tehničku obnovu i proširenje rudnika i topionice.

Kompanija će u godinama koje slede investirati još više, navodi se u saopštenju.

Zidjin je, kako se navodi, od preuzimanja rudnika zaposlio više od 1.000 lokalnih gradjana i sada ima više od 5.500 zaposlenih.

Ističe se da su prosečni mesečni neto prihodi zaposlenih porasli za više od 34 odsto, na preko 90.000 dinara, u poredjenju sa nivoom iz 2018. godine, a da je to za 50 odsto više od prosečne zarade u celoj zemlji.