foto: Saša Stojčić

Kineska kompanija Ziđin majning otvorila je u okolini Bora rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a vrednost te investicije je 474 miliona dolara.

Predviđena je godišnja proizvodnja od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata, a eksploatacione rezerve iznose 36.990.000 tona rude.

Otvaranjem ovog rudnika, gde bi trebalo da radi više od 1.200 ljudi, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto.

Rezerve u gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki, za koju je kompanija dobila dozvolu i gde počinje iskopavanja, procenjene su na 1,28 miliona tona bakra i 81 tonu zlata.

Kineska kompanija očekuje proizvodnju od 50.000 tona bakra i tri tone zlata u 2021. godini.

Novi rudnik bakra i zlata će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što znači da će koristiti moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu „Zidjina“ Chiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Otvaranju rudnika prisustvuju i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je rekao da je ponosan na prijateljstvo Srbije sa Kinom i njenim predsednikom Si Đinpingom, bez kojeg ne bi bilo velikih kineskih investicija u Srbiji.

Podsetio je da su kineske kompanije u Srbiji dva od tri najveća izvoznika i da najviše doprinose rastu bruto domaćeg proizvoda.

„Zahvaljujući ulaganju Ziđina u RTB, čiji je većinski vlasnik, prosečne plate u toj kompaniji su sada 98.200 dinara, a 2018. su bile 68.000 dinara. U Boru su prosečne plate pre šest godina bile 428 evra a sada su 647 evra. Prosečna cena stambenog prostora u Boru je povećana sa 300 na 480 evra“, rekao je Vučić.

Dodao je da je prihod budžeta Srbije od rudne rente povećan tri puta, sa tri na devet miliona evra godišnje.

„Da nije bilo Ziđina mi ni za 20 godina ne bi ovo mogli da postignemo u Boru“, kazao je Vučić.

Otvaranje novog rudnika će, kako je istakao, omogućiti i da Narodna banka Srbije kupuje zlato po povoljnijim cenama i da nastavi da uvećava zlatne rezerve.

Vučić je najavio da će sledeće godine početi radovi na rekonstrukciji borske bolnice u šta će biti uloženo više od 10 miliona evra i još toliko u njenu opremu, a počeće i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, što će koštati oko 80 miliona evra.

„Istok Srbije ima sjajnu budućnost“, istakao je Vučić.

Direktor za poslovanje u inostranstvu „Ziđin“direktor za poslovanje u inostranstvu „Ziđina“ Chiju Guodžu istakao je da se Srbija u centralnoj i istočnoj Evropi pozicionirala kao važna destinacija za kineske investicije.

Chiju je istakao da će rukovodstvo „Ziđina“ omogućiti Srbiji da postane druga zemlja po proizvodnji bakra u Evropi, podsetivši da je u rudniku u Boru za manje od tri godine odrađena akvizicija, izgradnja i proizvodnja.

Prema njegovim rečima, projekat značiti otvaranje novih radnih mesta, vašan je za razvoj ekonomije Srbije, ali i učvršćivanje srpsko-kineske saradnje.

Ambasadorka Kine Čen Bo kazala je da je srećna što je rudnik Čukaru Peki izgrađen kao zeleni rudnik koji ispunjava kineske, evropske i srpske standarde.

„Zajedno sa starim rudnikom u Boru, očekivano je da će do kraje godine udeo proizvodnje bakra iz Srbije dostiiči 18 odsto proizvodnje bakra u celoj Evropi, čime će Srbija postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi“, kazala je Čen Bo.

Istakla je da će to znatno unaprediti ekonomski razvoj Srbije, dodavši da je u novom rudniku do sada već zaposleno više od 500 radnika iz Srbije.

„Kinesko-srpska saradnja napreduje velikim koracima i postigla je suštinske rezultate i dala je veliki doprinos ekonomskom razvoju sve zemlje, kao i podizanju životnog standarda građana“, rekla je kineska ambasadorka.

Izvor: N1

Reklame