foto: N1
Reklame

Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Kovida-19 – hirurške maske, moraju baciti posle jednog nošenja, ali je briga za zaštitu životne okoline podstakla neke naučnike da to preispitaju i kao alternativu preporuče perive maske od tkanine.

Sa širenjem korona virusa maske su postale obavezne u javnom gradskom prevozu, prodavnicama i na poslu, a ponegde i na otvorenom.

Ali trošak tolikih maski postaje problem kao i odbacivanje miliona jednokratnih maski od plastičnih materijala koje završavaju u rekama i morima, prenela je Hina.

Alternativa su perive maske od tkanine, mada mnogi daju prednost kirurškim maskama jer su laganije i pojedinačno jeftinije.

„Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu“, poručila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). „Odbacite je odmah nakon što je skinete, po mogućnosti u zatvorenu kantu za đubre.“

Međutim zbog nestašica u prvom talasu korone virusa u martu i aprilu SZO je u junu dozvolio dezinfekciju takvih maski u izuzetnim slučajevima i njihovo ponovno korišćenje.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje njihovo tretiranje u vanrednim situacijama isparavanjem hidrogen peroksida kako bi se dekontaminirale maske N95 za zdravstvene radnike.

Druge su metode čišćenje maski za jednokratnu upotrebu izlaganjem visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju, što nije pogodno za kućnu upotrebu, rekao je francuski mikrobiolog i član grupe „Adios Corona“ Deni Korpe.

Izvor: Danas