Reklame

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da za predstojeće praznike „nema mnogo prostora“ za popuštanje epidemioloških mera jer imamo „jedne od najfleksibilnijih mera“ u odnosu na druge zemlje u kojima su zbog pandemije korona virusa mere mnogo rigoroznije.

Kisić Tepavčević, koja je i epidemiolog, izjavila je danas za televiziju Prva da su i dalje oboljevanja od kovida-19 izražena u hiljadama i ponovo pozvala građane da se vakcinišu navodeći da je to „ključ naše borbe“.

„Sve zavisi od nas, ne od Kriznog štaba već od svakog pojedinca“, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je u gerontološkim centrima i domovima za stare protiv korona virusa vakcinisano između 80 i 100 odsto korisnika, ali i da danas ima 237 pozitivnih na korona virus, kao i da ima i onih koji su pozitivni iako su primili i drugu dozu vakcine.

„Nekada se otkrije da su neke osobe koje su primile drugu dozu vakcine pozitivne i oni se zbog predostrožnosti hospitalizuju“, kazala je Kisić Tepavčević i dodala da „po pravilu“ takve osobe ne razvijaju teže kliničke slike.

Ona je navela da za predstojeće praznike korisnici domova za stare i gerontoloških centara mogu da idu u posetu članovima porodice, ukoliko se u domu u kome su smešteni u poslednje dve nedelje nije desila nijedna infekcija korona virusom. Navela je i da oni koji nisu vakcinisani nakon povratka u dom moraju da budu u izolaciji dve nedelje, što ne važi za vakcinisane.

Izvor: Danas