foto: mojKontakt portal
Reklame

Da li ste se zapitali čemu služe Upravni okruzi, šta je njihov delokrug rada i kakva im je nadležnost?

Sudeći po radu Zaječarskog upravnog okruga, ne rade ništa i nemaju nikakvu svrhu. Čak ni onu protokolarnu kao spona lokalnih i državnih organa, jer bismo mogli da pomislimo da je za nas država samo Ivan Bošnjak koji jedini navraća u ovdašnje načelstvo.

Kad prelistamo arhivu ( i novinarsku i okruga) stičemo utisak da načelnik Vladan Paunović jednom u mesec – mesec i po dana sazove sednicu Saveta okruga, a teme se vrte u krug, od rada inspekcija, preko vanrednih situacija, do plana upisa u srednje škole. Za tu priliku Paunović, koji je na ovu visoku funkciju došao kao Mirkovićev kadar iz Best televizije, nauči napamet neku izjavu koju odrecituje u tv kamere. Ne daj Bože da se neki novinar osmeli da ga pripupita nešto van pripremljenog teksta jer nastaje prekid programa.

Grad već nekoliko dana potresa afera hapšenja načelnika i još dva inspektora Inspekcije rada u Zaječaru. Današnji sastanak u Zaječarskom upravnom okrugu bila je prilika da načelnika Vladana Paunovića pitamo za komentar.

„Inspekcija rada nije u nadležnosti okruga, već republike. Ne bih to komentarisao“, kazao je prebledeli Paunović, sav usplahiren i zbunjen kao da mu je „idiot“ crk`o usred Rezimea 2.
Da ne bude da posao nismo uradili kako treba, ponovo smo proverili šta piše na zvaničnom sajtu Zaječarskog upravnog okruga. I tamo, crno na belo, lepo piše:

Sajt se redovno ažurira, tako da je i prva vest iz 2018. godine sa Kolegijuma Republičkih inspekcijskih službi. Zašto načelnik sastanči sa šefovima inspekcija ako nisu u njegovoj nadležnosti? O čemu razgovaraju ako to nema veze sa načelstvom? Kako nakon takvih sastanaka daje unapred osmišljene izjave za medije, a ne može da odgovori na jedno prosto novinarsko pitanje?

U vesti sa 34. sednice Zaječarskog upravnog okruga od 11.februara 2018. godine saznajemo da je, između ostalog, analiziran i godišnji izveštaj o radu inspekcijskih službi u prethodnoj godini. Sednici su prisustvovali šefovi svih inspekcija, a neki od njih govorili su za medije. Pa i šef inspekcije rada.

Jel` to Paunović govori o inspekcijama samo kad i kako njemu odgovara, a ne i kada je interes javnosti da zna? Kada treba da kaže da se inspektori satiru od posla, onda to jeste u njegovoj nadležnosti, ali kada se otkrije da su se oglušili o zakon, onda nije?

Mogli smo da odemo i korak dalje i da pitamo Paunovića šta je on kao načelnik okruga preduzeo nakon hapšenja inspektora, sa kim se konsultovao, ili se kao po običaju pravio da nije odavde.

Kao bivši novinar morao je da bude spreman i na neugodna pitanja, a kao čovek na najvažnijoj državnoj funkciji u regionu morao je da nauči da pokaže odlučnost i inicijativu.
Žalosno je što za šest godina u načelničkoj fotelji nije ništa naučio…

Reklame