Kad je poturica bio veći katolik od pape

Idiotizmi, kaže Vukajlija. Tako bismo i mi okarakterisali ponašanje, izražavanje i odnos najnovijih naprednjaka. To je kad poturice hoće da budu veći Turci od Turaka. U tome prednjače Boško Ničić i Milan Stanković. Od najvećih protivnika politike SNS postadoše čuvari vatre.

Foto: Pixabay.com

Čuli ste izreku da je neko „veći katolik od Pape“? Pojednostavljenim rečnikom to bi značilo da se neko busanjem u grudi, samopromocijom i imitacijom predstavlja važnijim od osobe koju oponaša.
Ovaj izraz nije redak ni u politici. Tako je Dačić kosovskom političaru Hodžaju poručio da „nije veći katolik od pape“, a to je isto rekao i Boris Tadić za Srbiju kad nisu podržane sankcije Rusiji.
Najbolju definiciju dao je šaljivi sajt Vukajlija.

Idiotizmi, kaže Vukajlija. Tako bismo i mi okarakterisali ponašanje, izražavanje i odnos najnovijih naprednjaka. To je kad poturice hoće da budu veći Turci od Turaka.
U tome prednjače Boško Ničić i Milan Stanković. Od najvećih protivnika politike SNS postadoše čuvari vatre.
U svoju SNS arku staviše samo svoju interesnu grupu koja podržava gradove u magli i čardake ni na nebu ni na zemlji, i otisnuše se u svoju glupost.
Svaki potez države, svaku svoju ingenioznost tumače kao trijumf ideje SNS i toga što su baš oni sada ODABRANI.
U svojoj zaslepljenošći, računajući da su im sledbenici oboleli od Alchajmera, ubeđuju ono malo preostalih Zaječaraca da je Vučić baš za njima lud i da u Zaječar nikada pre njih nije kročio, nije ni sa kim komunicirao, niti uticao da država ovde uloži neki dinar.
Suština njihove priče je da su ideju SNS ONI doneli u grad, da nemaju kontinuitet sa onom vlašću pre njih (iako deo odbornika i vlasti čine isti ljudi), da oni ranije nisu bili naprednjaci već neki drugi…
Možda će nas ubediti i da Vučić nikada nije čuo za Mirkovića?
U prizemnim i glupim, za gradske i politčke funkcionere neprimerenim raspravama na društvenim mrežama, to stalno sugerišu. Poslednji primer je jučerašnja rasprava na fejsbuk staranici jednog od gradskih portala, gde Milan Stanković, predsednik Gradskog odbora SNS i pomoćnik gradonačelnika, tvrdi da Mirković i kompanija nisu bili SNS već PRS.

Kako se Stanković razume u politiku kao „Marica u …milibrot“, a i u istoj rapravi na fb neki su sugerisali da on…pa blago rečeno ne kapira baš najbolje, hajde da mu razjasnimo neke stvari da se više ne bruka, a i da ne pomisli da smo svi …pa, blago nekapirajući.

Opšte je poznata stvar da su Mirković i Vučić bili pajtaši još od ranije, kada su obojica delili ideale radikala i da je Mirković otkrivanjem nezapečaćenih džakova sa glasačkim listićima u zgradi GU Zaječar i forsiranjem SNS na svojoj televiziji doprineo pobedi naprednjaka i Tomislava Nikolića. Između dva kruga predsedničkih izbora Mirković je sa Pokretom radnika i seljaka pristupio naprednjacima i konačne rezultate izbora dočekao kao sns-ovac. PRS je tada, kao i Ničić, podržao DS i Tadića, ali je sada, kao i Ničić, udomnjen u skutima SNS.

Inače, na lokalnim izborima 2012. naprednjaci su imali skromnih 5 mandata, a PRS trostruko više. SNS je tada prvi put isprobao recept koji je s godinama samo usavršio, a koji glasi AKO NE MOŽEŠ DA IH POBEDIŠ, KUPI IH. To je uostalom uradio i sa Ničićem!
SNS i Toma Nikolić zaseli su u fotelje a tada odanog Mirkovića nagradili mestom pomoćnika u Ministarstvu saobraćaja.

 

Foto: screenshot Novi magazin, 03.01.2013.

 

Nije to bila jedina obećana nagrada, još važnija je bila osvajanje Zaječara.

U predizbornoj kampanji za vanredne lokalne izbore Vučić je čak tri puta bio u Zaječaru i selima. Bilo je očighledno da su on i Mirković bliski.

Foto: screenshot Media centar Bor, Vučić i Mirković u Rgotini

Da svim snagama (politički, logistički, finansijski…) Vučić podržava Mirkovića i ekipu SNS oko njega ( i stari i novi naprednjaci) videlo se i na završnoj konvenciji pred izbore juna 2013.

Foto: screenshot Radio Magnum

SNS je pobedio na izborima i formirao vlast u Zaječaru. U svakom trenutku, baš kao što se i sada čini, isticana je zahvalnost stranci i lideru.
Fotografija sa Vučićevog rođendanskog iznenađenja marta 2014.godine u Zaječaru obišla je Srbiju.

Foto: screenshot Radio Magnum

Sigurno ste i vi kao Milan Stanković shvatili da Mirković nije bio SNS i da Vučić gotovo da nije ni znao ko je taj čovek? Sve ove vesti i fotografije su montaža?

Kada je Mirković razrešen, vrh SNS je dozvolio da odu samo ljudi koji su se naknadno priključili a nisu učestvovali u kampanjama i koji su važili za Mirkovićeve ljubimce. Druge je sačuvala članska karta i stranačka aktivnost.

Kada se sa 250 glasova više Boško Ničić, koji je mesecima ranije sa Zeljom dogovarao prelet u SNS, nametnuo kao pobednik lokalnih izbora aprila 2017. godine ( i SNS i Pokret su osvojili jednak broj mandata – po 18), a potom sa svojim mini jatom preleteo u Vučićevo okrilje, počeo je da prekraja istoriju i da rangira naprednjake, deleći ih na podobne i one druge. To isto radi i Stanković.

Tako su podobni ( prekrajači istorije su nekada za njih govorili „prepodobni“) ostali neki od najviših bivših funkcionera, Stefan Zankov, Vladan Paunović, Gordana Ognjanović.

Foto: screnshot Tanjug – screenshot fb Svi Zaječarci na fejsu

 

Milan Stanković, jedan od „katolika većih od Pape“, ušuškan u SNS imaginarijumu, sebi daje za pravo da ljude etiketira i na druge načine.

Na press konferenciji, na pitanje novinara Glasa Zaječara upućeno Eleni Petrović, sekretarki Gradskog odbora SNS i pomoćnici gradonačelnika za informisanje, Stanković odgovara pitanjem. Bez trunke srama on od NOVINARA traži da se izjasni u kom svojstvu pita (kao odbornik, član DS, novinar…) uz konstataciju „gde to ima da novinar bude član stranke“, pri tome svesno prenebegavajući činjenicu da je u tom trenutku u istoj prostoriji nekoliko novinara koji su kao stranački kadar zauzimali neke gradske funkcije.

Pomenuta savetnica Elena je u gradsku vrhušku ušla kao novinar vlasti omiljenog Radio Magnuma; doskora je član Gradskog veća bio Aleksandar Petrović vlasnik portala „Istočne vesti“; dok je koleginica iz Za medije Milena Lilić u prethodnom sazivu bila odbornik Pokreta za Krajinu. Kakva licemernost zaječarskog SNS Pape!

Zaječarskli naprednjaci pamte kako im se Bratislav Gašić, na skupu u pozorištu 2016.godine, izvinio što SNS nije ranije reagovao i sklonio Mirkovića na vreme, kada je počeo da se bahati.

Sudeći po ponašanju ovih novih, jednog dana će se neki visoki partijski funkcioner ponovo izvinjavati. Ali biće kasno. Ne za ove što su sada veći naprednjaci od SNS, jer će oni brže, bolje i jače preleteti u skute novih pobednika, već za stranku, jer je nakon prvog poreza više neće biti.

„Papisti“ će i dalje, tada kao neka druga politička stranka čijim su idealima oduvek težili ( kako je bez trunke srama nedavno napisao Ničić za SNS) deliti građane na podobne i nepodobne, lepeći im metu na čelo.