Foto: Saša Trifunović

Članovi Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere Štaba za vanredne situacije  grada Bora na današnjem sastanku ocenili su epidemiološku situaciju u gradu kao nestabilnu, ali pod kontrolom.

Od poslednjih informacija, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, na teritoriji grada registovano je sedam novih slučajeva virusa, tako da je danas u Boru ukupno 31 osoba pozitivna na virus, prenosi IST media.

Navedeno je da je od sedam novoobolelih dvoje hospitalizovano, dok su ostali sa lakšom simptomalogijom i nalaze se u kućnoj izolaciji.

„Nemamo veliki broj pozitivnih na virus, pa samim tim ne možemo situaciju okarakterisati kao preteću. Trenutna situacija je rezultat nepoštovanja mera koje su uvedene na samom početku pandemije, a koje, u skladu sa merama koje propisuje Krizni štab Vlade RS, uvodimo ili pooštravamo zavisno od situacije“, rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog Doma zdravlja Bor.

Dodala je da postoji povećan broj akutno-respiratornih infekcija, pa će se tako u narednom periodu javljati jača klinička slika pacijenata koja će se mešati sa kliničkom slikom prehlade ili gripa i virusa korona.

„Svi koji dobiju temperaturu ili neki od simptoma, treba odmah da se jave u Kovid ambulantu gde će im se uraditi pregled prema propisanoj proceduri, kako bi se preduzeli dalji koraci ukoliko se ustanovi da je reč o virusnoj infekciji. Trenutno nemamo nijednog pacijenta koji čeka testiranje, a danas je uzeto 19 briseva čije rezultate očekujemo tokom vikenda“, rekla je direktor Doma zdravlja u Boru, dr Vesna Radosavljević.

Kako je rečeno na konferenciji, na lokalu se sprovode sve mere koje je propisao republički Krizni štab i koje važe za teritoriju čitave Srbije.