Jelisaveta Jovanović u svom čarobnom kutku
Reklame

Jelisaveta Jovanović po završetku studija vratila se u Mali Izvor, gde planira da dalje gradi svoju budućnost. Aprila ove godine došla je na ideju da za najmlađe čita bajke. Svoj skromni, ali u svakom smislu čarobni projekat nazvala je „Jelisavetina tegla mašte“.

 

„Jelisavetina tegla mašte“ je tegla puna viline prašine, prizora iz bajki, koje mi kao deca zamišljamo gledajući bajke ili crtaće – jednostavan je i bajkovit ogovor na pitanje šta se to krije iza naziva projekta koji je osmislila Jelisaveta Jovanović iz Malog Izvora.

Jelisaveta se u Mali Izvor vratila po okončanju studija, i planira da tu nastavi da gradi svoju budućnost. Po povratku u Mali Izvor, nakon razgovora sa mamom i ujakom došla je na ideju da za namlađe čita bajke iz svog začaranog kutka.

Kutak u kome Jelisaveta Jovanović priprema bajke

Prva priča koju sam snimila bila je Slikarka zima, autora Desanke Maksimović.  Onaj zimski prizor, kada dođe mraz, i kada je sve zamrznuto, i taj prizor snega, ukrasa koji se stvore na prozorima, je za mene bio tako prijatan, i volim kada pogledam kroz prozor i napolju je sve lepo, a ja sam na toplom. Ta priča me je podsetila na taj prijatan osećaj i želela sam da to bude moja prva snimljena priča. Međutim, iako je bila prva snimljena, ona nije prva objavljena. Pored toga snimila sam i jedan kratak uvod u kome se predstavljam slušaocima ko sam i šta ću raditi, i kakva će dinamika biti. Zamislila sam da to moje predstavljanje bude kao susret sa poznanikom, kome se predstavljam. Taj uvod mi je pokazao da ja možda  mogu ovime da se bavim i da ne zvučim tako strašno. Mi svi imamo svoju viziju kako zvučimo, ali to sve ipak drugačije zvuči kada se snimimo preko telefona, ili mikrofona. Pitala sam se da li zaista tako zvučim, ali na kraju je sve dobro ispalo.“ – kazala je Jelisaveta Jovanović za „Glas Zaječara“

Svoje bajke Jelisaveta je u početku snimala putem telefona, na ovaj način izbegla je dodatna ulaganja u početnom periodu kada je još uvek razmišljala da li je kazivanje priča nešto čime bi trebala da se bavi. Kasnije je nabavila tronožac za telefon, koji je omogućavao da prilikom sniamanja ne drži telefon u ruci – ovo je dodatno poboljšalo kvalitet snimka i zvuka.

„Nakon par meseci od tate sam na poklon dobila mikrofon, kada je došao iz Amerike, gde živi i radi upravo u firmi koja se bavi ozvučnjem. Doneo mi je mikrofon koji je veoma kvalitetan, i toliko osetljiv da svaki put kada snimam moram odaljiti laptop, jer se na snimku čuje zvuk rada lap topa. Još uvek se učim, i svaki put kada se snimam ja naučim nešto novo i trudim se da svaki put snimak bude sve bolji.“ – rekla je Jelisaveta Jovanović za „Glas Zaječara“

Jelisavetin kutak u kome sada stvara najpre je bio radni prostor njenog verenika, koji je ostao upražnjen kada je zbog potrebom za više prostora svoj radni sto preneo u drugu prostoriju. Jelisaveta je odlučila  da prostor ne ostane prazan, već da tu bude njen kutak, u kome će stvarati i raditi.

„Policu koju je sada na zidu našla sam u podrumu. Sredila sam je, danima sam je farbala sama. Naučila sam sama kako da ošmirglam, ofarbam. Zamislila sam da centralna figura mog kutka bude devojčica, sa teglom. Još uvek nismo realizovali to, ali planiramo.“  – dodala je Jelisaveta Jovanović

Jelisavetina tegla mašte

Jelisaveta je preko udruženja svoga ujaka imala zaključen ugovor sa Cinessumom. Međutim, ona planira da u bližoj budućnosti osnuje pravno lice, kako bi mogla da nastavi da se bavi kazivanjem priča.

Planiram da postanem pravno lice i da kreiram svoj sajt i ovo ću realizovati početkom naredne godine. Putem moje fejsbuk stranice idu one kraće priče, a putem Cinesseuma idu one duže. Zamisao mi je da ove duže bajke deca slušaju tokom putovanja. Kraće priče su bolje za mlađu decu, jer drže pažnju. Do sada sam objavila ukupno 33 priče. Sada sam napravila malu pauzu, i pokušavam da napravim raspored, kako bi sve moglo da funkcioniše i kako bi mogla da uskladim sve svoje obaveze. Planiram sada da krenem sa snimanjem božićnih i novogodišnjih priča. Za mene je ovaj period godine čaroban, svi ti ukrasi, sve je to za mene čarobno.“ – zaključila je Jelisaveta Jovanović

 

Reklame