Jako nevreme praćeno kišom i grmljavinom, pogodilo je sinoć mnoga sela oko Negotina. Najkritičnije je bilo u Rajcu, gde se nekoliko kuće pod vodom.

Prema rečima Olivere Strečanović iz Rajca, noćas oko tri sata čula je jak huk, i izašla je na terasu da vidi šta je to.

“Izašla sam na terasu da vidim šta se dešava, i ugledala sam veliku količinu vode koja ruši sve pred sobom u našem dvorištu”, kaže Olivera Strečanović iz Rajca pored Negotina.

Ona kaže da je do poplave najverovatnije došlo došlo zato što je odvod ispod mostića gde prolazi seoski potok, bio začepljen, a koji se nalazi tik uz njihovu kuću.

“Kod mosta kod naše kuće prolaz je bio začepljen, voda nije mogla da prođe, i onda je voda u velikom talasu krenula ka našoj kući i njivi. Posle nas voda se proširila i kod komšija. Poplavljene su kuće, plastenici, njive, ma sve”, objašnjava Olivera.

Ona kaže da su i druga domaćinstva pogođena vremenskom nepogodom koja je sinoć bila u Negotinu, ali da je štetu u njenom domaćinstvu velika zbog začepljenog odvoda.

“Poplavljeno nam je dvorište. Srušena je ograda. Traktori su uništeni kao i automobili i sve radne mašine. Prvi sprat naše kuće je pod vodom. Voda se iz dvorišta polako povlači, ali ostaje mulj i pesak. Ovo je strašno. Vatrogasci su nekako vodu izbacili, ali šta da radimo sa peskom”, objašnjava ona sa čim se sada suočavaju.

Blaže Dželajkov za Glas Zaječara kaže da mu je voda uništila plastenike.

“Nevreme je počelo oko 22 uveče. Nestala je i struja. Pljusak je bio veliki. Ja sam izgubio plastenike. Nisam osigurao imanje, tako da sam siguran da ću ostati bez svega. Daj bože da pomognu ljudima kojima su kuće uništene”, kaže on.

Slađan Stanisavljević kaže da kada se vratio sa posla, video je šta je počelo da se dešava sa vodom.

“Dočekala me je katastrofa. Pravio sam nasipe da pokušam da zadržim vodu, ali bez uspeha. Poplavljeni su mi plastenici. U kući iza nas živi jedna baka koja ne može da izađe zbog vode”, kaže on.

Podsećamo, nevreme koje je sinoć pogodilo Negotin i okolinu prouzrokovalo je velike probleme skoro svim stanovnicima ovog grada na istoku Srbije.

Oštećena je infrastruktura, objekti, kao i poljoprivredne kulture. Jaka kiša sa gradom, pogodila je vinograde u Bukovu. Šteta je naneta u selima Jasenice, Aleksandrovac, Dušanovac, Vratna, Mokranje, Rajac i u još nekima.

Predsednik opštine Negotin proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije ove pogranične opštine zbog posledica nevremena koje je „protutnjalo“ Negotinskom krajinom

Reklame