Foto: Screenshot narodna skupština republike srbije

Poslanici Skupštine Srbije jednoglasno sa 193 glasova za usvojene su danas izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Izmene tog zakona uslov su pokreta Kreni- promeni da prestanu blokade saobraćajnica u Srbiji. Drugi njihov uslov ispunjen je povlačenjem iz procedure Zakona o eksproprijaciji.

Rasprave o izmenama zakona praktično nije ni bilo, jer se niko od poslanika nije javio za diskusiju, a na početku sednice, kao što je to uobilajeno, za reč se nije javila ni ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, kao ni ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa.

Izmenama zakona o referendumu, koji stupa na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku, ukidaju se takse za overu potpisa. Neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od te četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu. Izmenama se omogućava i da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

“Danas mnogi trijumfuju nad navodnim porazom Vučića. Trijumfuju Ðilas, Jeremić, Tadić, Savo Manojlović i pojedini hrvatski mediji. Jutarnji list je objavio – Vožda izgubio prvo poluvreme. Ja vam kažem da Aleksandar Vučić nije izgubio već pobedio, jer je pokazao da politika u Srbiji može da se vodi na drugačiji način, nego oni koji danas slave njegov poraz”, rekao je Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

Podsetio je da je Vučić otišao i saslušao narod, razgovarao sa meštanima Gornjih Nedeljica u vezi sa kompanijom Rio Tinto i upitao da li je neko od prethodnih predsednika, predsednika vlade, ministara otišao u narod da objasni narodu kako je moguće da se tri šećerane prodaju za devet evra, koji je bio smisao pljačkaške privatizacije, da kaže kako je državna imovina rasprodata…

“Je l neko otišao u narod i pokušao da objasni tom istom narodu kako je moguće da Šiptari proglase nezavisnost KiM 2008. godine. Predsednik Boris Tadić koji danas drži lekcije je tog dana pobegao u Rumuniju”, istakao je Martinović, napominjući da su mnogi smatrali daje Vučić na demostrante trebalo da pusti vodene topove, ali da je šef države i tu pokazao da se razlikuje od Tadića, Ðilasa, Jeremića, kao što je na mitingu naprednjaka 2008.godine žandarmerija tukla ljude i kada je ubijen Ranko Panić.

I Vladan Glišić, samostalni pslanik ocenio je da povlačenje Zakona o eksproprijaciji, odnosno referendumu nije poraz Aleksandra Vučića, jer je oslušnuo glas naroda, ali da jeste svojevrstan poraz poslaničkog kluba SNS.

Pozvao je poslanike SNS da manje poštuju partijsku disciplinu jer će tako više da urade i za stranku i za predsednika.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ranije danas za RTS je rekao da će usvajanjem predloženih rešenja za Zakon o referendumu prestati razlozi za demonstracije.

„Nekima to neće biti po volji i podeliće ih na one koji su videli opravdane razloge za protest i drugi deo, koji ima širu političku konotaciju, njima nije po voji da se kaže da to više nije tema“, rekao je Dačić.

Izvor: Danas

Reklame