foto:muzejknjaževac
Reklame

Izložba „Boškovići o Knjaževcu – u slici i reči“ autorke Milene Milošević Micić, muzejske savetnice istoričarke umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac, biće otvorena u utorak 17. maja u 19 časova u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Povodom Dana opštine Knjaževac, a u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i kao najavu štampanog izdanja foto-monografije priređuje se izložba posvećenu Knjaževcu, a na osnovu rukopisa Milivoja Boškovića i na osnovu fotografija Milisava Boškovića foto-monografije „Knjaževac u slici i reči“.

„Posvećujemo je generacijama koje su stvarale i koje će stvarati, za zavičaj i istoriju“, poručuju.

Pored autorke u pripremi izložbe učestvovao je stručni tim koji čine: stručna savetnica Dušica Živković, muzejska savetnica etnolog, stručni saradnici mr Dragoslav Živković, likovni urednik, Jelena Kurtić, kustos etnolog, Olivera Nikolić, dia i dr Vladan Nikolić, dia.

Knjaževačka varoš iznedrila je, odgajala, vaspitala, ugostila i ispratila mnoge. Bila je dom, mesto rada i odmora, školovanja, slučajno svratište, samo jedna od stanica na životnom putu, kazna i nagrada mnogih.

Pružala je utočište, poslužila kao inspiracija i ostala zapamćena kao nesvakidašnje mesto na istoku Srbije. Mesto specifičnog geografskog položaja, očuvane prirode, tradicije i kulturnog nasleđa. Varoš vrednih i srdačnih ljudi, dobrih i gostoljubivih domaćina, rodno mesto i zavičaj mnogih intelektualaca, naučnika, umetnika, političara, sportista. Kao takva ostala je deo genetskog zapisa generacija koje su sa njom stasavale…

Neki od njih smatrali su da je važno odužiti se zavičaju. Jedni su to činili radeći i stvarajući u njemu, drugi stvarajući o njemu… A oni sasvim izuzetni, poput Milivoja i Milisava Boškovića, posvetili su svoj radni vek stvarajući u Knjaževcu i razvijajući ga, ali i beležeći priču o Knjaževcu, „u slici i reči“.

Reklame