Zaječarka Iva Mihajlović, karatistkinja Karate kluba „Tenshi“ Zaječar, i od prošle godine kadetska reprezentativka Srbije u karateu, spema se za 4. oktobar kada je Državno takmičenje u Nišu. Zahvaljujući preduzetnicima iz Zaječara, ona putuje na takmičenja, sa kojih se uvek vraća sa medaljom, i to onom najsjajnijom – zlatnom.

Iva Mihajlović je rođena 5. novembra 2004. godine. Ima 16 godina i učenica je 2. godine Ekonomske škole u Zaječaru.

„Od 5. razreda počela sam da treniram karate u gradskom karate klubu u Zaječaru. Sada mi je šesta godina kako treniram, ali nakon četiri godine u gradskom karate klubu, pre dve godine pršla sam u karate klub „Tenshi“.kaže Iva Mihajlović za portal Glas Zaječara.

Prema njenim rečima prvu medalju i to zlatnu osvojila je samo nakon šest meseci treniranja. Od prošle godine je član kadetske reprezentacije Srbije – Nacionalni fudokan savez Srbije.

„Prvi put na Državnom takmičenju učesvovala sam dok sam bila član Gradskog karate kluba, i osvojila sam 1. mesto u borbi u Žabalju. Nakon toga stekla sam pravo učešća na Evropskom kadetskom prvenstvu u Budimpešti gde sam osvojila 3. mesto u borbama“.- istakla je Iva.

Na međunarodnom takmičenju u Študgartu i ako se mesecima spremala, nije otputovala zbog nedostatka finansijskih sredstava.

„To su velika sredstva za nas bila u tom trenutku. Bilo je potrebno negde oko 60.000 dinara za sve, i mi taj novac nismo imali. Grad Zaječar nam nije pomogao, a novac od naših sponzora nije bio dovoljan da pokrije sve troškove“kazao je Ivin otac, Mališa Mihajlović.

Mališa Mihajlović, Ivin otac, ističe za Glas Zaječara, da svako njeno takmičenje finansiraju :  STR “Venac”, DOO “Auto B&M”, Pekara “Novi Ukus”, STR “Hempros”, „TIS“ iz Zaječara, i Ekonomska škola iz Zaječara.

Bez obzira što je pandemija korona virusa poremetila planove takmičenja, Iva Mihajlović nije prestajala da individualno trenira. Iva se sada sprema za Državno prvenstvo u Nišu koje je na programu 4. oktobra.

„Spremna sam za takmičenje. Kao i svuda pokušaću da osvojim još jednu zlatnu medalju“.-kaže ona.

Iva kaže i da uprkos ponudama iz velikih klubova, da pređe kod njih, za sada dok ne završi školu, ne želi da napusti Zaječar, a za dalje ona kaže videće. Takođe planira da nakon srednje škole upiše Fakultet sporta ili Višu ugostiteljsku, ali kaže još ima vremena za razmišljanje.

Prema Ivinim rečima najveća podrška u svemu su joj roditelji, mama i tata.

„Tata me prati na svakom takmičenju. Skoro smo kupili automobil, i sada tako zajedno idemo kada je negde takmičenje“kaže ona.

Od svih borbi najviše u sećanju joj je ostala borba kada je diskvalifikovana, ističe da joj je to škola za budućnost.

Ivi je najdraži pehar osvojen u Pukovcu kod Leskovca, kada je dobila Boken kao najuspešnija takmičarka.

Što se treninga tiče, ona sa klubom trenira ponedeljak, sredu i petak, dok svakog dana radi individualne treninge.

„Pored obaveze sa karateom, ne zanemarujem školu. Odličan sam učenik. Pored karatea, okušala sam se sa svojom školom i u pravljenju ajvara na takmičenju „Izađi mi na teglu“, gde je tim čiji sam deo bila, osvojio 1. mesto“dodala je Iva.

Trener Ive Mihajlović je Selena Ivanović.