Foto: Screenshot Čuvari vatre
Reklame

Skup povodom velikog broja preminulih lekara i zdravstvenih radnika tokom pandemije koronavirusa održava se ispred Vlade Srbije.

Okupljanje je organizovao Sindikat lekara i farmaceuta, u pomen kolegama koje su izgubile živote tokom epidemije koronavirusa.

Ispred Vlade Srbije čitaju se imena 105 preminulih zdravstvenih radnika. Pročitani su i zahtevi koji bi trebalo da unaprede položaj porodica preminulih lekara, ali i bolje uslove za rad onima koji nastavljaju borbu protiv korone u crvenim zonama.

Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata čita imena preminulih lekara. Pred Vladu su stigle i porodice stradalih medicinskih sestara, koje takođe učestvuju u skupu.

„Naše pitanje je ‘Dokle više?’. Kao što ste shvatili, lekari su lekari do smrti i zdravstveni radnici su zdravstveni radnici do smrti“, rekla je Đokić i pozvala okupljene da minutom ćutanja odaju poštu lekarima i zdravstvenim radnicima, ali i svim građanima koji su preminuli u državi od ove pošasti.

Okupljeni nose cveće i sveće.

Okupljeni su izneli zahteve za unapređenje položaja porodica preminulih lekara i bolje uslove za rad, a ti uslovi su – nacionalna penzija za porodice preminulih; strogo poštovanje pravila o radu u Kovid jedinicama; klasifikovanje Kovida-19 kao profesionalne bolesti; stalni radni odnos za zaposlene u vreme epidemije; sindikat da bude ravnopravni pregovarač i utvrđivanje razloga smrtnosti među zdravstvenim radnicima.

Izvor:N1