Rudarski basen Bor, foto: Serbia ZiJin Cooper

Odluka tužilaštva u Negotinu da kompaniju „Ziđin Koper“ i njeno odgovorno lice oslobodi krivične odgovornosti ukoliko uplate humanitarnu donaciju od 9.000 evra u državni budžet, ustanovljava opasnu praksu tolerisanja ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine u Srbiji, upozorili su aktivisti Građanskog preokreta.

Ovakva odluka tužilaštva nije u javnom interesu i potvrđuje servilan odnos državnih organa Srbije prema stranim kompanijama, posebno prema kineskim, koja su poznata po niskim ekološkim standardima, upozoravaju u ovom udruženju.

„Kazna od samo devet hiljada evra je uvređujuće mala kada se uzme u obzir činjenica da Ziđin u Srbiji pravi poslove vredne stotinama miliona evra. Takvim odlukama državnih organa se kompanije stimulišu da nastave sa zagađenjem prirode, umesto da budu sprečene u tome“, kaže se u reagovanju Građanskog preokreta

Kako navode, tužilaštvo u Negotinu je naložilo kompaniji „Ziđin Koper“ i njenom direktoru da zbog zagađenja teškim metalima reke Mali Pek u humanitarne svrhe uplate milion dinara.

Tužilaštvo je postupalo po krivičnoj prijavu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), koja je podneta na osnovu rezultata analize mulja iz reke Pek, koju je sproveo Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Rezultat analize je pokazao da je reka izuzetno zagađena, odnosno da ima bakra u 17 puta većoj količini u odnosu na propisanu, arsena u 3,5 puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu i olova u gotovo dva puta većoj vrednosti u odnosu na propisanu.

Takođe, rezultati uzorkovanja površinskih i otpadnih voda koje je sproveo Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara, pokazali su da su nizvodno od rudnika Ziđin višestruko prekoračene granične vrednosti zagađujućih materija, i to gvožđa u količini pet puta većoj u odnosu na propisanu vrednost, kao i mangana u dvostruko većoj količini u odnosu na propisanu vrednost, podsećaju iz Građanskog preokreta.

Izvor: Danas

Reklame