Caffe Ulaz / foto: twitter.com/djbzajecar

Grad Zaječar prodaje poslovni prostor – deo poslovne zgrade u strogom centru grada na katastarskoj parceli broj 9664/10 KO Zaječar, u ulici Trg Oslobođenja broj 5, površine 78 kvadratnih metara po ceni od samo 31.827 EUR. Prodaja se vrši neposrednom pogodbom, a stručnjaci za tržište nekretnina tvrde da je celokupnim postupanjem i nerezonskim odlukama, vezanim za ovaj slučaj, grad Zaječar oštećen za više desetina hiljada eura, a privatnom licu – kupcu, omogućeno da za relativno mali novac dođe do izuzetno vrednog poslovnog objekta u samom centru grada, čija se ukupna vrednost procenjuje na preko 150.000 eura.

Odbornici Skupštine grada Zaječara odlučivaće na sednici Skupštine grada Zaječara zakazanoj za četvrtak 16.09.2021. o predlogu odluke da se iz javne svojine grada, neposrednom pogodbom,  otuđi – proda deo zgrade poslovnih usluga na katastarskoj parceli broj 9664/10 KO Zaječar, u ulici Trg Oslobođenja broj 5, površine 78 kvadratnih metara. Iznos kupoprodajne cene utvrđen je u iznosu od 31.827 eura,  a na osnovu izveštaja o proceni vrednosti predmetne nepokretnosti, sačinjenim od strane Ivana Dojčinovića, stalnog sudskog veštaka za oblast arhitekture.

Da bi čitaocima bilo jasnije, radi se o poslovnom objektu ukupne površine 125 kvm, u strogom centru grada u kome se već godinama nalazi caffe “Ulaz”. Ovaj poslovni objekat je u tri etaže (prizemlje, sprat i potkrovlje) a u javnoj svojini, odnosno u vlasništvu grada Zaječara su sprat i potkrovlje, ukupne površine 78kvm, dok je prizemlje površine 47kvm u vlasništvu privatnog lica – Gorana Rangelova.

O ovoj temi oglasili su se iz pokreta “Zaokret 019” a oni u svojoj objavi na društvenim mrežama, smatraju da gradska vlast prevarom pokušava da praktično pokloni imovinu grada. Odbornik Uglješa Đuričković, u svom obraćanju na društvenim mrežama, ocenio je da ga ovakve odluke strašno ljute a da će sigurno naljutiti i sve građane Zaječara kada im se pojasni o čemu se radi.

“Gradska vlast pod izgovorom da prvi sprat i potkrovlje koji imaju 78 kvadrata nemaju tržišnu vrednost nezavisnog lokala i da je zato cena samo 31.000 eura, a čim prodamo vrednost tih kvadrata će drastično skočiti jer će postati celina u vlasništvu jednog privatnog lica” ističe Đuričković.

Ovaj lokal po procenama stručnjaka i ljudi koji se u to razumeju, vredi sve ukupno, oko 160.000 eura, dodao je Đuričković i najavio da će prvo upitati gradonačelnika zašto se uopšte prodaje imovina grada, posebno ona koja nam od zakupa donosi prihode i izneo tvrdnju da bi za samo 5 godina grad Zaječar od zakupnine dobio cenu po kojoj će ovaj poslovni prostor prodati.

Đuričković je upitao i zašto grad Zaječar kao većinski vlasnik ne otkupi po tržišnoj ceni manji deo poslovnog prostora i tako kompletira svoj poslovni objekat…

Grad odbio ponudu da kupi prizemlje poslovnog objekta

Tu upravo i leži srž problema, budući da je grad Zaječar, pre samo par meseci imao priliku da prizemlje poslovnog objekta kupi od prvobitnih vlasnika, pa se dolazi do zaključka da je, namerom ili iz neznanja, donošenjem loših odluka u prošlosti, grad Zaječar u ovom slučaju oštećen za više desetina hiljada eura.

Prema saznanjima portala Zaječar Online, prvobitna vlasnica prizemlja u ovom poslovnom objektu, nakon procesa restitucije, ponudila je gradu Zaječaru, kao većinskom vlasniku objekta da otkupi prizemlje i tako kompletira vlasništvo nad poslovnim objektom, što bi itekako bilo vrlo logično s obzirom da se radi o poslovnom prostoru u samom centru grada. Prvobitna vlasnica je i po Zakonu bila dužna da prvo ponudi većinskom vlasniku, pre nego što deo poslovnog objekta ponudi na prodaju trećem licu. Nezvanično smo saznali da je u pitanju bio sličan iznos po kojem se sada prodaje skoro duplo veća površina.

Međutim, na 143. sednici Gradskog veća održanoj 13. oktobra 2020. godine većnici su izglasali Zaključak o odbijanju ponude Biljane Nanić iz Beograda, za prodaju prizemlja zgrade poslovnih usluga, Trg oslobođenja br.5 u Zaječaru. Zanimljiva je i čenjnica da greškom ili namerno, ovaj Zaključak nije objavljen u Službenom listu grada Zaječara.

Kada je grad Zaječar i zvanično odbio da otkupi deo poslovnog prostora, stekli su se uslovi da vlasnica deo svoje imovine otuđi trećem licu, a kao kupac prizemlja pojavio se pomenuti Goran Rangelov, inače dugogodišnji blizak prijatelj gradonačelnika Boška Ničića.

Ubrzno nakon što je Goran Rangelov postao vlasnik prizemlja u pomenutom poslovnom objektu, grad Zaječar donosi odluku da svoj deo proda neposrednom pogodbom. Naime, na sednici Gradskog veća održanoj 25.06.2021. godine većnici su doneli Zaključak  o pokretanju postupka otuđenja nepokretnosti – dela zgrade poslovnih usluga u Zaječaru na kp.br, 9664/10 KO Zaječar, iz javne svojine Grada Zaječara, neposrednom pogodbom. Ovaj zaključak takođe nije objavljen u Službenom listu grada Zaječara.

Na istoj sednici većnici su formirali i Komiisiju za sprovođenje postupka otuđenja predmetne nepokretnosti u sastavu: Srđan Golubović – predsednik, Biljana Rubežić – zamenik predsednika, Nada Jovanović – član, Goran Nikolić – zamenik člana, Slavica Ličić – član i Milan Dimitrijević – zamenik člana.

Komisija je naravno donela odluku da je sve u skladu sa Zakonom i konstatovala da je u smislu opravdanosti i celishodnosti u  interesu Grada da poslovni objekat otuđi!

Ostaje da se vidi kakva će biti konačna odluka koju treba da donesu odbornici, ali ako se uzme u obzir dosadašnja praksa, da vladajuća većina uvek bespogovorno podiže ruke za svaki predlog, šanse da ovog puta bude drugačije su minimalne.

Dok čekamo odluku odbornika, preostaje nam samo da sami izvedemo zaključak, da li su u konkretnom slučaju većnici u prethodnom periodu a vezano za slučaj ovog poslovnog prostora, donosili odluke u interesu Grada ili u interesu privatnog investitora.

Izvor: Zajecaronline

Reklame