foto: pixabay

Gorivo bi od 1. maja moglo da poskupi za nekoliko dinara po litru, kao posedica rasta akciza.

Vlada Srbije odlučila je da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini.

Prema toj odluci, nova akciza za bezolovni benzin biće viša 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara kad se uračuna i PDV koji će biti veći zbog veće akcize.

Akciza na dizel porašće 5,86 dinara sa PDVom, a akciza na TNG 4,45 dinara kad se uračuna porez.

Ukoliko bi se nove – uvećane akcize „prelile“ na maloprodajnu cenu, za toliko bi dakle gorivo na pumpama bilo skuplje. Hoće li se to dogoditi, pitanje je ponajviše za državu koja već više od dve godine određuje krajnju cenu goriva, tako da u Vladi mogu da odluče da li će se i koliko preliti na krajnju cenu. Prošlogodišnje povećanje akciza, od 1. oktobra „prelivalo se narednih nekoliko nedelja u krajnju cenu“.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da je jedino izvesno da će proizvođači i uvoznici derivata nafte od 1. maja biti u obavezi da obračunaju i plate nove, uvećane iznose akciza za proizvode koje stavljaju na tržište.

„Pošto je prvi maj sreda, u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju prosečnih veleprodajnih cena, Ministarstvo energetike će u petak 3. maja utvrditi nove prosečne veleprodajne cene, uzimajući u obzir povećanje akciza, ali da li će se na kraju cena na benzinskim stanicama promeniti i koliko zavisi i od uticaja ostalih parametara u formuli za izračunavanje cena. Mogući su svi scenariji, ali pošto je povećanje akciza prilično veliko izvesno je da će se cena goriva povećati, ali se ne zna da li će to biti za manji, veći ili isti iznos“, kažu u Udruženju.

Izvor: N1

Reklame