Foto: screenshot rts
Reklame

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Zoran Gojković rekao je danas da se nada da će ove nedelje Srbija postići pik epidemije i da će nakon tokoga broj novozaraženih početi da opada. Dodao je da ćemo tek videti koliko će se neodgovono ponašanje, posebno kada je u pitanju „crni petak“, odraziti na broj novoobolelih.

Gojković je za RTS istakao da zdravstveni sistem infrstrukturno apsolutno spreman, što se opreme tiče, ali je ponovio da ne možemo beskonačno da proširujemo kapacitete za intezivnu negu, dodajući da u ovom trenutku pacijenti koji se primaju na bolničko lečenje zahtevaju poluintenzivnu i intenzivnu negu.

Prema njegovim rečima, veliki broj zdravstvenih radnika je oboleo, samo oko 2.500 lekara na nivou Srbije.

Istakao je da mnogo veći obim posla od predviđenog sada radi manji broj ljudi, što je, kako kaže, neizvodljivo i zbog čega je potrebno pomoći zdravstvenom sistemu da uspe da svakom pruži adekvatnu pomoć i negu.

Kao drugu ključnu stvar, Gojković je istakao zaštitu starijih, koji su najranjiviji.

Kada je u ptanju epidemiološka situacija u pokrajini, rekao je da je Vojvodina kopletna u vanrednoj situaciji.

„Imamo svakodnevno od 1.500 do 2.000 zaraženih. Mislim da smo postigli taj najveći broj. Nadam se da nećemo imati dalji rast zaraženih, iako smo imali neodgovorno ponašanje tokom tzv. ‘crnog petka’ i kupovine“, rekao je Gojković.

Odgovarajući na pitanje kada se mogu očekivati efekti uvedenih mera, Gojković je ponovio da mora da prođe sedam do 10 dana da bi se rezultati videli.

„Bitno je da se ponašamo odgovorno, da izbegavamo sve moguće kontakte, da nosimo maske i time ćemo pomoći, sebi i drugima ali i državi kako bismo se što pre vratili u normalu“, rekao je Gojković.

Izvor: RTS, Insajder