Foto: Pixabay
Reklame

Stručna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović izjavila je danas da korona virus manje mutira nego grip, pa gradjane ne treba da zabrinjava pojava novih sojeva korone, jer se mutacije virusa „stalno dešavaju“.

„Virus je do sada mutirao u domenu koji je važan za ulazak u ćelije, ali po informacijama proizvodjača, vakcine su i dalje delotvorne i za sada se ne bi trebalo brinuti“, kazala je ona za RTS.

Upitana kada se stiče imunitet nakon vakcinacije protiv korone, Gnjatović je kazala da se „pun efekat“ vakinacije stvara dve nedelje nakon druge doze vakcine, i da bi tada ljudi trebalo da se testiraju ako žele da provere nivo antitela.

Gnjatović se osvrnula i na trajanje imuniteta nakon vakcinacije i kazala da se pretpostavlja da će „imunski odgovor trajati izmedju pola godine i dve godine, za rusku nešto duže, za Fajzerovu nešto kraće“.

Postoje minimalne razlike medju vakcinama kada je reč o stvaranju antitela, dodala je ona.

„Fajzerova vakcina najbrže daje odgovor, ali to ne znači da je najbolja jer je pitanje koliko će antitela trajati, a ta ispitivanja su i dalje u toku“, ukazala je ona.

Кada je reč o ruskoj vakcini, Gnjatović smatra da i ona brzo stvara antitela, ali da sve to zavisi „od individualnih faktora“.

Izvor: Beta