Izgradnjom Dubočanske brane nastalo je Glogovičko jezero, foto: Glas Zaječara

Izgradnjom Dubočanske brane na Glogovačkoj reci stvoreno je prelepo Glogovičko jezero. Akumulacija je izgrađena radi navodnjavanja poljoprivrednog dobra „Salaš“. Površina jezera je oko 10 hektara, a dubina dostiže i do 17 metara.

 

Nedaleko od Salaša, ušuškano u nedrima nestvarno lepe prirode, nalazi se mnogima nepoznato Glogovičko jezero. Ova akumulacija nastala je izgradnjom Dubočanske brane na Glogovačkoj reci, a zahvata površinu od oko 10 hektara.

Dubina jezera dostiže u najdubljem delu i do 17 metara, a voda je tamno-zelena, blago zamućena, i bogata sitnijom ribom. Jezero nema uređenu plažu, ali ga ribari, upravo zbog činjenice da kupači retko i u malom broju dolaze, rado pohode i uživaju u nestvarnoj lepoti prirode.

Dubočanska brana, foto: Glas Zaječara

Do jezera se stiže putem Salaš – Dubočane – Glogovica, a do samog jezera stiže se kolskim putem koji, nažalost nije u sjajnom stanju. Ipak, lepota pejsaža i samog jezera, nadoknadiće uloženi trud ukoliko rešite da ipak posetite ovo skriveno jezero.

Put koji vodi ka jezeru nije u sjajnom stanju, foto: Glas Zaječara

Na jezeru smo zatekli ribare koji su, uz osmeh, kazali da im nimalo ne smeta što izletnika i kupača nema.

„Najbolje je da i ostane skriveno i zaboravljeno, tako će u njegovim lepotama uživati oni koji zaista vole prirodu. Rado pecamo ovde, upravo zbog tišine i prelepe prirode. Kupači retko dolaze. U jesen gotovo niko i ne dolazi.“ – kazao je jedan od ribara

Pogled ka Dubočanskoj brani, foto: Glas Zaječara

Jezero je, kažu ribari, bogato ribom, ali uglavnom je reč u sitnijoj ribi. Nisu nam hteli odati tajnu na šta riba najbolje „radi“, ali je po osmesima na njihovim licima bilo više nego jasno da istinski uživaju u okobarskom suncu i lepoti ovog zaboravljenog jezera.

Pogled sa kraja jezera, foto: Glas Zaječara

Ako ste željni tišine, šetnje kraj jezera, i prelepih jesenjih pejsaža – evo predloga za savršeni izlet. Nakon šetnje kraj jezera, ostaje samo žal što je još jedna prelepa oaza prepuštena zaboravu i što mnogi i ne znaju da ovaj komadić raja postoji u našem kraju, nedaleko od Salaša, ušuškan u prelepoj šumi.

Slapovi Glogovačke reke, foto: Glas Zaječara

Preostale fotografije možete pogledati u foto galeriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklame