Foto: Pozorište Zoran Radmilović
Reklame

U zaječarskom pozorištu Festival malih pozorišnih formi nastavljen je danas predstavom „Nadežda Petrović – autoportret u množini“ koju je po tekstu Miljane Đorđević režirala Dragana Jovanović. Igraju: Dragana Jovanović i Bratislava Milić.

Ideja za realizaciju pozorišne predstave „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rodila se iz potrebe da se našoj najpoznatijoj umetnici na svojevrstan način oda počast, kao i da se nove, mlađe generacije upoznaju sa životom i značajem avangardne slikarke Nadežde Petrović, koja je svojim delima obeležila modernu srpsku umetnost. Takodje smo želeli da ovom predstavom podsetimo i na našu tradiciju koja nije prošlost već kontinuitet, na jedan period srpske istorije koja itekako ima odjeke u današnjim dogadjajima, kao i na odnos establišmenta prema avangardi, društva prema kulturi i umetnosti, koji je na žalost uvek aktuelan, ističu iz Udruženje niških glumaca koji su producenti predstave.

Radnja ove duodrame odvija se u Valjevskoj bolnici gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života. Teško obolela od tifusa ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana…Na dinamičan i dramatičan način ova predstava predstavlja životnu priču jedne izuzetne ličnosti, neprihvaćene umetnice, velikog borca za ljudska prava, humaniste, koja je hrabro koračala ispred svojih savremenika, suočena sa svim dilemama, patnjom i teretom koji takav životni izbor nosi.

Festival malih pozorišnih formi nastavlja se sutra predstavom „Vla-vla-vlajland Cabaret“ Kazališta Moruzgva“ iz Zagreba. Igra Ecija Ojdanić. Početak je u 12.00h u zaječarskom pozorištu. U glavnom festivalskom programu večeras od 20.00 sati biće odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Niša  „1789“ autora i reditelja Hadija Kurića. Predstavi će predhoditi promocija romana „Rubikova kocka“ Saše Radonjića.

Reklame