Reklame

Prvi festival javne istorije u Srbiji, koji organizuje ‘’Dečiji centar’’ u saradnji sa Centrom za primenjenu istoriju, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji, biće održan u četvrtak i petak u Zaječaru.

Cilj Festivala je upoznavanje javnosti sa važnim ali zanemarenim istorijskim temama i promovisanje novog pristupa istoriji koji se temelji na kulturi mira, ravnopravnosti, demokratiji i solidarnosti.

Otvaranje Festivala predviđeno je za četvrtak 17. juna u 17 sati u dvorištu “Dečijeg centra” u Zaječaru.

„Na početku će biti reči o zaboravljenoj heroini i antiratnoj aktivistkinji Nedi Božinović. Publika će potom razgovarati sa gostima Ljubicom Džakulom i Jašarom Murinom. Postavljajući pitanja dobiće odgovore kroz lične ispovesti i svedočenja gostiju, izbeglih i raseljenih lica iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije. Od 19 sati na Trgu oslobođenja sledi Art Karavan “Inex cirkus teatra” iz Beograda, a zatim će biti izvedena koreodrama “Čovek bez detinjstva”, rađena po romanu “Poslednji svedoci!” za koji je Svetlana Aleksijevič 2015. godine dobila Nobelovu nagradu, kao i po romanu “Semper idem” Đorđa Lebovica. U predstavi učestvuju članovi i članice “Dečijeg centra” i Udruženja L-DOWN“.- kažu iz Dečijeg centra.

Prema njihovim rečima drugog dana Festivala, u petak od 19 časova u dvorištu “Dečijeg centra”, poznati reper Marčelo razgovaraće sa publikom o muzici u kontekstu vremena i društvenim promenama koje su na nju uticale početkom devedesetih godina.

„Sledi promocija srednjoškolskog benda “Mobilizacija” i premijera filma “Kao da je bilo nekad, kao da je bilo tu”. Film opisuje vreme pre i posle Gitarijade 1991. da li je ta godina bila kraj jedne epohe, da li bi Zaječar danas bio grad roka da nije došlo do rata i da li je moguće vratiti smisao Gitarijadi?“- kažu oni.

Ulaz na sve događaje je besplatan.