foto: pixabay

Posle višegodišnjih kritika o neuspelom suzbijanju dezinformacija o vakcinama i gotovo godinu dana pandemije korona virusa, Fejsbuk je pooštrio politiku odlukom da na svojoj platformi i Instagramu potpuno zabrani netačne tvrdnje o kovid-19 i navode koji obeshrabruju ljude da se vakcinišu, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

U okviru šire politike u borbi protiv širenja dezinformacija o vakcinama, Fejsbuk je početkom nedelje pooštrio pravila po kojima su lažne tvrdnje o kovid-19 i uopšteno vakcinama zabranjena na toj platformi kao i na Instagramu, piše Politiko.

Prošireni popis zabranjenih tvrdnji uključuje ideju da je „kovid-19 veštački proizveden“, da „vakcine nisu efikasne u prevenciji bolesti za koje su namenjene“, da je „sigurnije dobiti bolest nego vakcinu“ ili da su „vakcine toksične, opasne ili da izazivaju autizam“.

Promena politike deo je šire najave Fejsbuka o merama za promovisanje imunizacije, naglašava Politiko dodajući da je kompanija takodje najavila pomoć od 120 miliona dolara kreditnih sredstava za ministarstva zdravlja, nevladine organizacije i agencijama UN da dopru do milijardi ljudi širom sveta s preventivnim zdravstvenim informacijama i kovid-19 vakcinama.

Fejsbuk je na blogu u ponedeljak najavio da namerava da ukloni lažne tvrdnje o vakcinama uopšteno kao i grupe, stranice i naloge na kojima se ponavljaju osporene tvrdnje, javlja Rojters i dodaje da su lažne tvrdnje o vakcinama već ranije zabranjene u plaćenim oglasima na platformi te društvene mreže.

Kompanija je, naglašava Rojters, uvela strože politike za borbu protiv dezinformacija o vakcini kovid-19 tokom pandemije, ali je imala blaži pristup prema dezinformacijama o drugim vakcinama, koja se retko uklanjaju i to samo u slučajevima kada se smatralo da „doprinose riziku od neposrednog nasilja ili fizičke štete“.

Rojters ističe da je Fejsbuk još u decembru objavio da će ukloniti lažne tvrdnje o vakcinama kovid-19 koje su razotkrili stručnjaci za javno zdravlje, ali su mediji poslednjih nedelja identifikovali Fejsbukove stranice, grupe i Instagram naloge koji još uvek šire te lažne tvrdnje.

Fejsbuk se već dugo bori s rešavanjem antivakserskog sadržaja, naglašava CNN i dodaje da je usred epidemije ospica u SAD pre gotovo dve godine, kompanija obećala da će se boriti protiv dezinformacija o vakcinama ograničavajući doseg takvog sadržaja na svojim platformama, ali da do potpune zabrane ipak nije došlo.

U martu 2019. Fejsbuk je saopštio da će „smanjiti rang grupa i stranica koje šire dezinformacije o vakcinisanju“ tako što ih neće uključiti u preporuke ili u predvidjanja kada ih korisnici upišu u traku za pretraživanje. No, naglašava CNN, čak i tada je na Instagramu bilo lako pretraživati informacije antivaksera.

Fejsbukova odluka da zabrani objavljivanje pogrešnih informacija o svim vakcinama dolazi nakon godina štetnih, neutemeljenih zdravstvenih tvrdnji koje se šire na ovoj platformi, piše Gardijan.

Poznato je, ističe Gardijan, da grupe na Fejsbuku kreiraju odjeke dezinformacija i da su podstakle porast zajednica protiv vakcina i retorike.

U decembru je Fesjbuk omogućio da istaknuti videozapis teorije zavere postane viralan na platformi, a kasnije nije uspeo da ukloniti stranice istaknutog antivakserskog anktiviste koji je nastavio da otvara nove naloge nakon što je zabranjen.

Fejsbuk se, dodaje britanski list, poslednjih meseci suočio s kritikama zbog postupanja s dezinformacijama o kovid-19 pa je više puta ažurirao svoju politiku uklanjajući postove koji sugerišu da vakcine sadrže mikročipove, tvrdnje da nošenje maske za lice ne pomaže u sprečavanju širenja kovid-19 i tvrdnje da 5G tehnologija pridonosi ili uzrokuje infekcije korona virusom.

Promene koje su s mera otežanog pronalaženja grupa ili postova s lažnim tvrdnjama o vakcinama prešle na uklanjanje takvih objava usledile su, tvrde iz Fejsbuka, kao odgovor na nedavnu presudu nadzornog odbora, piše Njujork tajms.

Kao nezavisno telo koje je preispitivalo odluke tima za politiku i pravila ove društvene mreže, nadzorni odbor je u jednoj presudi naveo da Fejsbuk treba da napravi novi standard za dezinformacije povezane sa zdravljem, jer su njegova trenutna pravila „neprimereno nejasna“.

Fejsbuk je takodje naveo da se savetovao sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i drugim vodećim zdravstvenim institucijama kako bi utvrdio popis lažnih ili obmanjujućih tvrdnji o kovid-19 i vakcinama uopšteno.

Izvor: Beta

Reklame