Reklame

Evropska agencija za lekove danas je odobrila Fajzer antikovid vakcinu za upotrebu za decu od pet do 11 godina, čime s otvara put za vakcinaciju miliona đaka osnovnih škola u jeku novog talasa infekcija koji je zahvatio evropski kontinent.

Ovo je prvi put da je Agencija odobrila vakcinu za kovid-19 za mladju decu.

Agencija je navela da preporpučuje da se proširi upotreba vakcine na decu uzrasta od pet do 11 godina.

Najmanje jedna zemlja koja je suočena sa skokom broja infekcija nije čekala odobrenje evropske agencije. Vlasti u glavnom gradu Austrije Beču već su počele sa vakcinacijom dece u toj starosnoj grupi.

EMA odobrila Fajzerovu vakcinu za decu od pet do 11 godina 2
Foto: Beta/AP/Peter Dejong, File
Evropa je trenutno u epicentru pandemije, i Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da bi na kontinentu moglo da bude dodatnih 700.000 umrlih od korona virusa do proleća ako se ne preduzmu hitne mere.

Ovo odobrenje agencije za lekove treba dalje da odobri Evropska komisija pre nego što zdravstvene vlasti zemalja članica Unije mogu da počnu sa primenom.

Ranije ove nedelje nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da će isporuka vakcina za mladju decu u EU početi 20 decembra.

SAD su već odobrile Fajzer vakcinu za decu ranije ovog meseca, a usledile su i druge zemlje medju kojima i Kanada.

Dečja doza je trećina doze koja se daje odraslima.

Ranije ovog meseca EMA je počela procenu antikovid vakcine kompanije Moderna za decu staru od šest do 11 godina, i očekuje da će odluka biti doneta za dva meseca.

Izvor: Danas