Na tek završenom sastanku predstavnici Vlade su posle 90 minuta razgovora i konsultacija izašli sa predlogom da minimalna cena rada naredne godine bude 201,22 dinara po satu ili 35.012 dinara na mesečnom nivou.

Kako za Danas kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije bio je to tek drugi sastanak tokom pregovora oko minimalne cene rada za 2022, i poslodavci se za sada ne slažu sa ovim predlogom države.

“Mi smo i dalje za to da povećanje minimalca ne bude veće od šest odsto, ali naredni sastanak je u petak u sindikatu pa ćemo videti. Iz Ministarstva finansija su danas pomenuli i određene olakšice kod oporezivanje privrede”, kaže Atanacković.

Sindikati traže da minimalna zarada naredne godine bude 39.000 dinara, a na prvom sastanku prošlog ponedeljka pomenuto je da bi minimalac mogao da bude 35.000 dinara, odnosno 300 evra o kojima je prošlog meseca govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslodavci traže povećanje neoporezivog dela zarade, a konačnu odluku, ukoliko do tada dogovora između poslodavaca, sindikata i države ne bude bilo, doneće Vlada Srbije 15. septembra.

Na prvom sastanku poslodavci su predložili povećanje minimalca za najviše 1.800 do 1.900 dinara, kao i da se svako povećanje cene rada preko toga privredi nadoknadi.

Prošle godine sindikati su na početku pregovora tražili povećanje koje bi bilo na nivou minimalne potrošačke korpe što je bilo nekih 37.500 dinara, ali to nije usaglašeno te je država presekla i rekla da će minimalac biti nešto veći od 32.000 dinara. Pre toga minimalna zarada je bila tek 30.000 dinara, a nju u Srbiji prima nekih 350.000 zaposlenih.

Pre četiri godine je na Socijalno-ekonomskom savetu dogovoreno da se cena rada izjednači sa cenom potrošačke korpe, ali se to još nije desilo.

Izvor: Danas

Reklame