Dr Nenad Ristović, foto: Glas Zaječara

„Medalju Vam vraćam, da je dodelite njima ili nekome po meri i kriterijumima navedenih kriminalaca, jer ni jedna medalja, pa ma bila ona i zlatna, ne može biti veća i viša od porodice.“ – rekao je dr Nenad Ristović u obraćanju novinarima

 

Dr Nenad Ristović, dobitnik zlatne medalje za zasluge u borbi protiv COVID-19 na konferenciji za novinare pročitao je otvoreno pismo kojim se obratio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i vratio dobijeno odlikovanje.

U otvorenom pismu naveo je da je razlog za vraćanje medalje činjenica da nijedna medalja ne može biti veća od porodice.

U nastavku prenosimo pismo u celosti.

Dr Nenad Ristović, foto: Glas Zaječara

„Poštovani predsedniče, zovem se Nenad Ristović, lekar, infektolog iz Zaječara. Dobitnik visokog državnog priznanja Zlatne medalje za zasluge u borbi protiv Kovida-19. Siguran sam da ste priznanja dodeljivali po određenim i visokim kriterijumima, pa želim još par reči da Vam kažem o sebi.

Završio sam Medicinski fakultet (9.07), specijalizacija iz infektivnih bolesti (odličan), uža specijalizacija iz gastroenterologije i hepatologije (odličan) i položio doktorantski ispit na doktorskim studijama iz oblasti imunologije (8.00), radim već 23 godine i načelnik sam odeljenja koje pruža usluge i zbrinjava građane osam opština Timočke krajine. Potičem iz vojničke porodice, znam šta je red i poštovanje. Život sam proveo seleći se po Srbiji gde je to potreba službe moga oca nalagala. Nisu mi strane ni mobilizacije 94. ni 99. godine, ratovi, kao i odazivanje na svaku vojnu vežbu rezervnog sastava Vojske Srbije od 2015. godine. Odazivao sam se na svaki poziv u kome je pisalo OTADžBINA ZOVE, tako je bilo i ovaj put sa Kovidom-19. Prvo Niš, pa Zaječar zatim Beograd. Odazvao sam se u trenutku kada mi je majka bila na samrtnoj postelji. Njena smrt me je zatekla u Beogradu na našem zajedničkom zadatku u borbi pritiv Kovida-19. Sahranio sam je, i nakon par dana vratio se u stroj zdravstvenih radnika za koje ne postoji NE MOGU i NEĆU, nego samo borba za osmeh na licu svakog našeg pacijenta.

 

Vest o dodeli priznanja me je zatekla na dan kada sam nakon završene smene osetio simptome Kovida-19. Nakon dva dana bolest je zahvatila i ostale članove moje porodice.

Dodeljena medalja izazvala je buru u našem gradu. Veliki broj ljudi se javljao sa čestitkama za mene i sve zdravstvene radnike dajući nam podršku da istrajemo u ovoj borbi protiv Kovida-19. Ovakvo visoko državno priznanje nije došlo u naš grad više od 25 godina, bilo za pojedinca, bilo za ustanovu.

Sada Vam se obraćam kao predsedniku Srpske napredne stranke. Udarce i napade od članova vaše stranke trpim od 2012. godine, i na to sam se navikao. A Vi možete pretpostaviti o kakvom se arsenalu uvreda radi. I moja reakcija ne bi bila ni približno ovakvog intenziteta da dvojac sa kormilarom krimanalaca iz vrha Vaše stranke u Zaječaru, jedan osuđen za zloupotrebu službenog položaja a drugi za nasilje u porodici, nisu prešli svaku granicu i meru. Udarili su na moju porodicu. Porodica je svetinja. Bez porodice nema Srbije. A sve zbog politikanstva i iz stava da vulgarnim i krajnje bestidnim napadima osramote moju porodicu i mene i tako steknu političke poene za predstojeće lokalne izbore, koji bi se trebalo održati u aprilu 2021. godine. Strah je veliki, smatraju da su vašim priznanjem oni izgubili sve, i da ste mi Vi dali prednost koja je nedostižna.

Obraćam Vam se kao otac, suprug i čovek čiju nameru nemojte lično shvatiti, već kako borbu za moju i vašu porodicu. Jer takvi ili njima slični koji nemaju ništa od morala kao ni od porodice, ne znaju za životne vrednosti.

Zato Vam medalju vraćam, da je dodelite njima ili nekome po meri i kriterijumima navedenih kriminalaca, jer ni jedna medalja, pa ma bila ona i zlatna, ne može biti veća i viša od porodice.

Neću Vam više oduzimati vreme jer se moramo vratiti našoj zajedničkoj borbi i odsudnoj odbrani zdravlja našeg naroda i otadžbine od Kovida-19, ali budite uvereni da ću se boriti protiv kriminalaca u vašim redovima, a verujem da ćete kao otac, suprug, čovek i pravnik biti na strani istine i pravde.

Želim Vam svu porodičnu sreću i zdravlje. Vaš Nenad Ristović, lekar ovdašnji sa porodicom.

ŽIVELA PORODICA! ŽIVELA SRBIJA!“

Reklame