Foto: Pozorište

Dodelom nagrada laureatima i izvođenjem predstave „Uobraženi bolesnik“ kragujevačkog teatra spuštena zavesa na 59. festival profesionalnih pozorišta Srbije,, Joakim Vujić“.

Slogan ovogodišnjeg festivala glasio je ,, Začarani krugovi čovečanstva“, a publika je je imala prilike da pogleda sedam predstava iz Prištine, Vranja, Niša, Kruševca, Užica, Novog Pazara, Zaječara.

Stručni žiri 59. festivala „Joakim Vujić“ koji čine dr Milica Đurov, scenografkinja (članica); glumac Mladen Knežević, (član) i profesor dr Milivoje Mlađenović, teatrolog (predsednik),dopneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu u celini dodeli Narodnom pozorištu Niš PO za predstavu SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE) prema tekstu Ivana Velisavljevića i u režiji MILANA NEŠKOVIĆA. Neškoviću je dodeljena nagrada za režiju ove predstave, a specijalnu nagradu dodelio je glumačkom ansamblu i autorskom timu predstave ČEHOVLjEVA SOBA sezona prva, u režiji NIKOLE ZAVIŠIĆA i izvođenju NARODNOG POZORIŠTA TIMOČKE KRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“ iz Zaječara, za istraživački i posvećenički pristup postavci i realizaciji predstave. Nagrada je uručena umetničkom rukovodiocu zaječarskog teatra Nataši Petrović.

Dodeljene su i četiri ravnopravne glumačke nagrade: VANjI KOVAČEVIĆ za ulogu VEROČKE VASPITAČICE u predstavi MESEC (DANA) NA SELU NARODNOG POZORIŠTA iz Užica, MILENI STOŠIĆ za ulogu u predstavi 4 ZIDA ILI TRAGIKOMEDIJA O KARANTINU, Pozorišta „BORA STANKOVIĆ“ iz Vranja, MILOŠU CVETKOVIĆU za ulogu MALOG ŠAULISA u predstavi SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE) NARODNOG POZORIŠTA NIŠ i MILOŠU TANASKOVIĆU za uloge u predstavi ČEHOVLjEVA SOBA sezona prva, NARODNOG POZORIŠTA TIMOČKE KRAJINE „ZORAN RADMILOVIĆ“, Zaječar. Svi laureti, osim Vanje, koja je bila na snimanju, lično su primili svoje nagrade.

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu Festivala uručena je zaječarskoj glumici MARIJI STANKOVIĆ za uloge u predstavi ČEHOVLjEVA SOBA, SEZONA PRVA.
Nagrada za scenografiju dodeljena je MARIJI KALABIĆ za scenografiju u predstavi SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE) a nagrada za kostimografiju uručena je TATJANI RADIŠIĆ za kreaciju kostima u predstavi ONA KOJA RASPUŠTA VOJSKE NARODNOG POZORIŠTA PRIŠTINA.

Žiri okruglog stola kritike koji je radio u sastavu Jelena Popović (predsednica), Nenad Novaković i Igor Burić, odlučio je da nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi „MESEC (DANA) NA SELU“ Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Užice, koja je uručena direktoru užičkog teatra Zoranu Stamatoviću.
Prvi put posle dužeg vremena poklopile su se ocene stručnog žirija i publike, s obzirom na to da je i po glasovima gledalaca najbolja predstava SAN O ZAVIČAJU (NEVIĐENO FOLK SNOVIĐENjE, čija je prosečna ocena 9,32, bila nešto bolje od ocene „Čehovljeve sobe“ pozorišta domaćina.

Poslednje večeri u čast nagrađenih, Knjaževačko-srpski teatar iz Kragujevca izveo je Molijerovog ,,Uobraženog bolesnika“ u režiji Đorđa Nešovića. Predstavu je zaječarska publika odlično prihvatila.

Zaječar je kao i uvek bio dobar domaćin, a publici se na zatvaranju,obratio direktor Festivala i pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Vladimir Đuričić koji je zahvalio kolegama iz zajednice profesionalnih pozorišta Srbije što su imali poverenja da posle 26 godina zaječarskom teatru dodele organizaciju ovog festivala.

„Nadam se da nismo razočarali ni njih ni publiku. Posebno bih se zahvalio selektoru Goranu Ibrajteru koji je uradio divan posao. Verujem da ste svi vi koji ste bili u pozorištu ovih 8 dana zadovoljni kvalitetom izabranih predstava. Zahvaljujem se i žiriju koji je profesionalno odradio svoj deo posla. Ipak posebnu zahvalnost dugujem vama, publici, koja nas podržava u svim našim delanjima na ovom kulturnom prostoru Istočne Srbije“.

Publici se na zatvaranju festivala obratio predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, Spasoje Ž. Miovanović :

,,Još jednom hvala na divnom gostoprimstvu i divnom druženju ovde u Zaječaru. Po ko zna koji put se potvrdilo da je ovaj grad zaista prava pozorišna sredina. Potvrda tome je da je ovaj Festival osnovan pre 59.godina baš u Zaječaru. Za sve vreme postojanja ovaj Festival je imao blistave trenutke kao i svoje muke. Ipak uvek je uspevao da preživi i kao festival i kao deo aktivnosti 16 pozorišta koja pripadaju zajednici profesionalnih pozorišta Srbije. Ovo je prilika da zahvalimo kulturnim poslenicima koji su doprineli da ovaj festival ne izgubi sjaj ni posle 59 godina od svog osnivanja.

Među onima koji su zaslužni da se vidi rad profesionalnih pozorišta južno od Beograda, jeste Gradimir Filipović, dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta Pirot. Njemu je ovom prilikom uručena plaketa za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije.

,,Zahvaljujem se pre svega kolegama sa kojima sam proveo dugo vremena u jednom predivnom ambijentu, a to je pozorište. Teatar je posebno mesto u odnosu na sve ostale ustanove kulture. Ono ima svoje posebne izazove, i utoliko je veća draž i zadovoljstvo raditi baš u pozorištu. Ovo se ne odnosi samo na upravnike ove kulturne institucije, već i na glumce, scenografe, dekoratere, kostimografe, kompozitore, na sve one koji doprinose stvaranju pozorišne magije. Čestitam domaćinima na sjajnoj organizaciji festivala ,dobro je da se on ponovo vratio u Zaječar, i nadam se da će se i nekih narednih godina naći ponovo na ovom istom mestu“.

Gradimir Filipović je simbolično zatvorio 59. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Joakim se sledeće godine seli u Užice, koje je proglašeno za prestonicu kulture Srbije.

Reklame