Reklame

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je realno očekivati da do kraja godine počne proizvodnja vakcine kompanije Sputnjik V u Srbiji.

„Proizvodnja vakcine bi se sprovodila u dve faze – punjenje i pakovanje vakcine“, rekao je Đerlek danas za televiziju Prva i dodao da bi za početak smeša dolazila iz Rusije, a u Srbiji bi se pakovala.

Đerlek je napomenuo da Srbija već ima mašinu za pakovanje, koju je Ministarstvo zdravlja kupilo 2016. godine i da treba nabaviti samo mašinu za ambalažu, što su bočice i ampule.

„Institut Torlak bi za dva-tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine“, rekao je on, ističući da je na svetskom tržištu jako teško dobiti vakcinu, te da je investicija u vakcine najznačajnija investicija u 2021. godini.

Pojasnio je da će se mnogo više detalja znati u subotu, po završetku razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju sutra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje je za agenciju Rojters rekao da će Srbija investirati koliko god bude potrebno sredstava kako bi do kraja godine počela da proizvodi rusku vakcinu.

On je rekao da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom postigao načelni dogovor o pokretanju proizvodnje koju je opisao kao „komplikovanu i tešku“.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da je u Srbiji do sada dato skoro 575.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Jovanović je za RTS rekao da je od ukupnog broja do sada vakcinisanih skoro 13.000 građana primilo drugu dozu vakcine.

Ističe da se bližimo broju od milion građana koji su iskazali interesovanje za vakcinaciju.

Kada je u pitanju termin za vakcinaciju, Jovanović je rekao da je najbolje je da se građani jave onog dana za kad su dobili poziv, ali da je moguće da se vakcinišu i neki drugi dan ukoliko su sprečeni u zakazanom terminu.

Izvor: Beta, Insajder