Foto: Pixabay

Infektolog, profesor Dragan Delić izjavio je da se pokazalo da je pet puta češća reinfekcija novim omikron sojem koronavirusa, a da su iskustva iz Velike Britanije pokazala i da nije isključena smrtnost kod obolelih od ovog soja koji u javnosti važi za blaži oblik korone.

Dr Delić je u Novom danu N1 rekao da će se tek zaključiti kakvu kliničku sliku daje omikron soj i da jeste realno očekivati da svaki naredni soj virusa daje blažu sliku, jer virusu ne odgovara teška klinička slika sa smrtnim ishodom, jer „time seče granu na koji sedi“.

I pored toga što se očekuje da klinička slika omikrona bude blaža u odnosu na prethodne varijante, on nosi opasnost zbog obilaženja postvakcinalne zaštite i moguće reinfekcije – da ste preležali delta soj, na primer, a ponovo obolite od novog soja.

Delić je rekao i da se efikasnost vakcina realno smanjuje i da je za Fajzer na početku ona bila 90 posto, a da je u slučaju delta soja pala na 70 odsto. Efikasnost vakcina se, kako se pojavljuju novi sojevi smanjuje, i to je očekivano, rekao je dr Delić i dodao da je zato prisutna stalna trka da de se naprave nove vakcine.

„U toku je trka vakcine i virusa, a u ovom trenutku virus pobeđuje“, rekao je dr Delić.

Gošća u Novom danu N1 bila je i dr Ivana Prokić, epidemiološkinja, koja je i pored činjenice da efikasnost vakcina opada, građanima preporučila da se vakcinišu i kada je u pitanju prva doza vakcine, ali i ona treća – poznatija kao buster.

„Ne pričamo više o efikasnosti od 90 i plus, govorimo o nižoj efikasnosti“, rekla je Prokuć i dodala da je nova tehnologija RNK vakcina toliko revolucionarna da je sposobna da za kratak vremenski period prilagodi vakcinu novim sojevima.

„To je fascinantna stvar, Fajzer već radi na prilagođavanju“, rekla je Prokić ali je naglasila da ne treba čekati na revakcinu ili, pogotovo prvu vakcinu. Kaže i da je u slučaju buster doze, ako je prošlo tri, četiri ili pet meseci obavezno hitno se revakcinisati i trećom dozom kako poboljšali šanse u borni protiv virusa, iako vakcina „nije čarodni štapić“.

Izvor: N1

Reklame