U utorak 6. marta u predstavništvu pokrajine Baden-Virtemberg u Briselu, u okviru programa „Evropsko nasleđe vina – film, diskusija i degustacija“ u organizaciji dr Gordane Popović, počasnog građanina opštine Negotin, izaslanika Austrije u Briselu, novinara Dušana Gajića, autora filma „Obećanje“ i Opštine Negotin, priređena je poseta Briselu predstavnicima Udruženja vinara „Negotinska Krajina“ koje je predvodio Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

foto: negotin.rs

Gosti negotinskih vinara bili su i vinari iz opštine Knjaževac sa predsednikom Opštine Knjaževac Milanom Đokićem i šefom kabineta Banetom Josifovićem.

Prisutnim zvanicama je prikazivan dokumentarni film „Obećanje“, autora Dušana Gajića, nagrađivan na mnogim festivalima, koji govori o povratku velikih vina koja su predugo zaboravljena.

foto: negotin.rs

Reč je o filmskoj priči koja gledaoce vodi na put ka istočnoj Srbiji, predstavlja francusku porodicu vinarija koje veruju u renesansu Burgundije na Balkanu, u selu Rogljevu kod Negotina, i upoznaje sa ljudima na koje je uticala ova oblast.

Nakon projekcije usledilo je predstavljanje naše opštine i Udruženja vinara „Negotinska Krajina“ kroz diskusiju i degustaciju. Vina vinarija Manastira Bukovo, „Vimmid, „Dajić“, „Matalj“, „Raj“, „Mikić“ i Francuske vinarije iz Rogljeva, dobila su izuzetne pohvale od strane prisutnih gostiju. Programu su prisustvovale mnogobrojne zvanice.

foto: negotin.rs

Između ostalih dr Marina Jovićević, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Belgiji i Ana Hrustanović, šefica Misije Srbije pri EU u Briselu. Program „Evropsko nasleđe vina – film, diskusija i degustacija“ u kontekstu godinu evropske baštine i pridruživanja Srbije EU, bio je izuzetna prilika da Opština Negotin svoje potencijale predstavi kroz kvalitetna vina koja nastaju u negotinskom vinogorju.

Kako portal Glas Zaječara saznaje iz budžetske rezerve povučeno je još 400.000.oo dinara za službeno putovanje u Brisel.

foto: printscreen

Portal „Eastside“ je pisao o tome, a mi se nadamo da će ova poseta doneti nešto i građanima Negotina, 400.000 dinara koji su izdvojeni za ovo putovanje, iako predstavljaju investiciju, nisu zanemarljiv trošak u današnjim prilikama.

Izvor: negotin.rs