Reklame

U utorak, 6. aprila 2021. od 12 sati, biće održan onlajn panel “Iz ugla mladih: Ovako je to u mom gradu” na YouTube livestream-u : https://youtu.be/xtjOcN8YEh8. Onlajn panel “Iz ugla mladih: Ovako je to u mom gradu” pripremaju i sprovode mladi iz organizacija: “Imam ideju” – Kraljevo, “Forca” – Požega, “Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub” – Niš, “Dečji centar” – Zaječar i “Užički centar za prava deteta” – Užice.

Na panelu će Nikola Trajković predstaviti svoje istraživanje: “Rodne razlike u odnosu učenika/ca prema onlajn nastavi”, dok će o problemima i pozitivnim primerima primenjivanja inkluzije u Zaječaru, govoriti Anastasija Petrović.

“Dečiji centar” jedna je od četiri organizacije iz Srbije koje učestvuju u projektu „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“ koji realizuje “Užički centar za prava deteta”. Nastavak projekta u 2021. odgovor je na nizak stepen učešća dece i mladih, organizacija civilnog društva koje rade sa/za decu u praćenju napretka u ostvarivanju prava deteta u procesu pridruživanja Srbije EU.

Tema kojom se “Dečiji centar” bavi je svakodnevni život i problemi sa kojima se sureću deca i mladi iz ugroženih i marginalnih grupa (obrazovanje, zdravstvena zaštita, diskriminacija…). Nakon četiri radionice u kojima se grupa mladih upoznaje sa stručnim licima koja se svakodnevno bave nekim aspektom života dece i mladih i na zoom sastancima razmenjuje informacije, biće snimljena 2 kratka dokumentarna filma koja će se deliti preko društvenih mreža. U prethodne dve nedelje mladi su razgovarali sa Ljubicom Džakulom dugogodišnjom volonterkom koja radi sa decom i mladim migrantima u kampu Bogovađa, i Anitom Cekić psihološkinjom i romskom pedagoškom asistentkinjom zaposlenom u dve osnovne škole u Nišu.

Rad Užičkog centra za prava deteta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.