U dvorištu srednjoškolskog centra u Zaječaru u toku su izbori za predsednika đačkog parlamenta. Kao i svake godine u trci za predsednika učestvuju četiri kandidata, to su Dimitrije Stanković, Anđela Đorđević, Mihajlo Kostadinović i Jovana Prvulović.

Iz Gimnazije u Zaječaru kažu da predsednika biraju sada, i to iz redova učenika treće godine, kako bi imao dobru platformu za rad od početka nove školske godine.

Stojanović Slađana, profesorka građanskog vaspitanja i filozofije, i koordinator za rad sa učeničkim parlamentima od kad postoji učenički parlament, kaže da 4 godine pokušavaju da nauče i sebe i okolinu, a i učenike, onim što se naziva politička kultura i u okviru toga prave izbore za predsednika učeničkog parlamenta sa svim propratnim, što zakonskim, što idejnim rešenjima za predstavljanje kandidata i za prave regularne izbore.

“ I ove godine imamo 4 kandidata. Prošle godine smo isto imali glasanje i to baš onako kako piše po statutu jer to zakon za srednjoškolsko obrazovanje podrazumeva i učenički parlamenti, i skupština određuju ko će biti predsednik. Svaki nastavnik i odeljenje izaberu svoja 2 predstavnika, a onda oni glasaju za kandidate. Imali su kratko sebe da predstave i onda skupština odluči. To je tako zakonski, ali direktor je neko ko je video prednost ove vrste za učenički parlament, a mi možemo to da organizujemo. Predlog je uvek da to bude treća godina jer se oni smenjuju u februaru i četvrta godina odlazi. Imamo 4 odeljenja trećeg razreda, onda iz svakog odeljenja po jedan kandidat“.kaže ona.

Prema njenim rečima ove godine imaju situaciju da iz jednog odeljenja ima dva kandidata, ali i to je zanimljiva priča.

„Onaj ko želi da se kandiduje, dužan je da skupi listu podrške, da napravi tim ljudi i da naprave program. Imaju jednu malu, kratku obuku koju realizuju zajedno sa zaječarskim inicijativama. Profesorka Dragana i ja smo bile mentori, i oni su mogli da nam se obrate ako imaju neku dilemu ili problem“.kaže profesorka.

Ona dodaje da ove godine, usled mera zaštite i svega, produžili su kampanju na 15 dana jer jedna grupa dece ide jedne nedelje, a druga grupa dece ide druge nedelje.

„Sva četiri kandidata su imala za zadatak da naprave svoj plan, troškove i tako dalje. Jako puno veština se ovde uče. Nije samo to da oni nauče kako ide glasanje i kako će u krajnjem slučaju sutra izgledati biračko mesto, već i da nauče puno drugih veština. Malo lobiranja, i ekonomski deo kampanje, i neki idejni, ne bas ideologija, ali u smislu da svako od njih ima neki motiv koji ih vodi u tome. Imali su zanimljive motive“.kazala je Slađana Stojanović.

Kandidati su Dimitrije Stanković, Anđela Đorđević, Mihailo Kostadinović i Jovana Prvulović.

Učenički parlament je zakonom zagarantovana formalna institucija, koja učenicima omogućava demokratski način udruživanja radi zastupanja interesa svih učenika u školi, kao i učešće učenika u donošenju odluka koje se njih neposredno tiču.

Đački parlament  osnovan je 2002. godine i  već godinama je član Unije srednjoškolaca Srbije.

Reklame