Foto: Beta

Na današnji dan 1991. godine, na Trgu Republike, u organizaciji SPO, održane su prve masovne demonstarcije protiv režima Slobodana Miloševića, pod sloganom „Miting protiv petokrake“.

Na zabranjeni miting na Trg republike stiglo je oko 100.000 ljudi, uprkos tome što je policija blokirala prilaze Beogradu. Demonstracije 9. marta pre 27 godina predstavljale su pobunu protiv režima i uređivačke poltike državne televizije koja su tada nazvali „TV Bastiljom“.

Glavni zahtevi demonstranata te godine bili su smena generalnog direktora i četiri urednika Radio-televizije Beograd, zbog teških optužbi i uvredljivih komentara na račun SPO i drugih opozicionih stranaka.

Policija je, međutim, oko podneva krenula u razbijanje demonstracija. Lideri tadašnje opozicije su se sklonili u zgradu Narodnog pozorišta, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica Vida Ognjenović.

Obratili su se sa terase Narodnog pozorišta demostrantima,dok je policija stezala obruč i pokušavala da rastera građane suzavcem, vodenim topovima, gumenim mecima, konjicom….

Vuk Drašković je povdom prebijanja demonstranta sa balkona rekao samo „juriš“, nakon čega su demonstranti pružili otpor, a sve se pretvorilo u višečasovne sukobe sa policijom.

Povređeno je bilo više od 200 ljudi, a u Masarikovoj ulici poginuo je policajac Nedeljko Kosović. Policija je čak nakon toga upotrebila i vatreno oružje prilikom čega je ubijen sedamnaestogodišnji Branivoje Milinović.

Tog 9. marta 1991. godine, u popodnevnim časovima, vlast je izvela tenkove na ulice prestonice, a vrlo brzo je uhapšen predsednik SPO Vuk Drašković. Takođe, bio je zabranjen rad Televizije Studio B i Radija B92.

Slobodan Milošević je demonstrante nazvao snagama haosa i bezumlja.

Sutradan je krenula srpska Plišana revolucija, kada su kao odgovor na državnu represiju studenti krenuli iz Studentskog grada ka Terazijskoj česmi.

Protesti su trajali nekoliko dana, zahtevi studenata su usvojeni, a Vuk Drašković je pušten iz zatvora. Ministar policije Radmilo Bogdanović je podneo tada ostavku.

Rukovodstvo RTV Beograd je bilo smenjeno, a Studio B i Radio B92 su nakon zabrane nastavili da rade.

Reklame