U nedelju 17. septembra 2023, kada se u okviru VIII Festivala hrišćanske kulture tradicionalno obeležava Dečja nedelja i služi moleban za početak nove školske godine, u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu timočkom g. Ilarionu sasluživao je vikar Njegove Svetosti Episkop novobrdski g. Ilarion i sveštenstvo Eparhije timočke.

Posle pročitanog Jevanđelja najmlađima se obratio Preosvećeni vladika novobrdski koji je poučno besedio tumačeći jevanđelski deo o zapovestima Gospodnjim i odnosu prema bližem.

„Eto tako deco, i vi treba da znate, u danu kada se blagosilja početak šlkolske godine, pre svega treba da se učite u školi da volite, da volite svoje roditelje i da volite i poštujete učitelje i nastavnike, jer oni otvaraju vaše biće i vaše mogućnosti, ali treba da se volite i međusobno. Bitno je da budete dobri drugari, to je najbitnije od svega čemu čovek treba u školi da se nauči. Možete da budete najbolji đaci ali, ako nisi drugar i ako nisi otvorio srce svoje i ako se ne radujete svojim prijateljima i drugarima džabe vam sve znanje“, naglasio je vikar Njegove Svetosti, Episkop Ilarion.

Posle molebna, na kraju Liturgije, Preosvećeni vladika timočki je pozdravio Episkopa novobrdskog g. Ilariona i zablagodario mu je na ljubavi jer je uzeo učešće u ovogodišnjem Festivalu hrišćanske kulture a zatim se zahvalio i Preosvećenom Episkopu britansko-skandinavskom g. Dositeju koji je svojim molitvenim prisustvom uveličao ovo liturgijsko slavlje.

U porti je potom organizovan nastup dečjih crkvenih horova gde su prisutni mogli da uživaju u pojanju dece Crkvenog hora iz Negotina, koji vodi dirigent Magdalena Antić, i Dečjeg hora Saborne crkve iz Zaječara, koji vodi prof. Nataša Jovanović.

Danas u porti Saborne crkve, od 18 sati, biće održani predavanje i radionica pod nazivom „O pravoslavnom ikonopisu“ Jelene Hinič i Gorana M Janićijevića“.

Od 19 sati i 30 minuta, u porti Saborne crkve biće održano predavanje Natalije Kovačević po nazivom „Sveti Nektarije Eginski I starac Nektarije Vitalis – lična svedočanstva.

Reklame