Foto: Pozorište Zoran Radmilović
Reklame

Uz neophodne mere zaštite od zaraze COVID -19, u okviru pratećeg programa 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ danas je u zaječarskom teatru izvedena predstava „Bliži nebu“ autora i reditelja Željka Hubača, u produkciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“.

Publika je uživala u igri zaječarskih glumaca Vujadina Miloševića, Miloša Tanaskovića, Gabrijela Bećarevića, Branislava Mijatovića, Viktorije  Arsić, Ane Bretšnajder i Predraga Grbića i gostujućeg glumca Zorana Karajića iz Šapca.

Da podsetimo, predstava “Bliži nebu“ prva je pozorišna premijera u Srbiji u novoj sezoni , a odigrana je u zaječarskom teatru.

Radnja drame “Bliži nebu” se odigrava u Neuropsihijatrijskoj klinici u Toponici, kraj Niša. U osnovi sukoba se nalazi sudar dva sveta, univerzitetskog profesora iz Beograda, doktora Čortarovića i grupe lokalnih pacijenata. Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje aktuelan.

Iako ni jedna predstava zaječarskog teatra nije u konkurenciji za glavnu nagradu Festivala , i za ove komade  stručni žiri dodeljuje „Zoranov brk“ najboljem glumcu u predstavi.Prema rečima predsednika žirija Dr Miroslava Radonjića, žiri je sada prvi put imao dilemu kome od glavnih glumaca da dodeli nagradu, da li Vujadinu Miloševiću ili Zoranu Karajiću. Pošto po propozicijama nema mogućnosti da dodeli dva brka, žiri je nagradu dodelio Zoranu Karajiću. Ne krijući zadovoljstvo zbog priznanja, Karajić je rekao:

„Zoran Radmilović je bio kultni glumac za nas. Ja sam ga gledao uživo kao mlad glumac dok je on bio na vrhuncu svoje moći. Trčali smo u Atelje i gledali po 50 puta istu predstavu da vidimo šta će Zoran novo da nam priredi, a uvek je bio nov i svež. Ovaj Festival je izuzetan pijetet prema tom čoveku, a vidite i sami da je ta legenda o Radmiloviću živi više nego legende o ostalim vrhunskim  glumcima i Zoran Radmilović je ostao najživlji od njih. On je još uvek među nama!“

Takmičarski deo glavnog programa  Festivala završava se večeras  u 20.15 sati izvođenjem predstave „Кomedija ometena u razvoju“  Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine, po tekstu Milivoja Mlađenovića u režiji Dušana Tuzlančića. Predstavi će predhoditi promocija knjige „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ Milana Cacija Mihailovića.

Da podsetimo u konkurenciji za glavne nagrade Festivala je šest predstava: “Ovaj će biti drugačiji” Beogradskog “Ateljea 212”,  “Smederevo 1941” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „1789“ Narodnog pozorišta iz Niša,  “Ružni  prljavi i zli“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Zašto je poludeo gospodin R“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i “Komedija ometena u razvoju” Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine.   Odluku o tome ko će  zaslužiti Nagradu  za najbolje glumačko ostvarenje  kao i Nagradu za vizuelni identitet  „Кrstomir Milovanović“ doneće stručni žiri 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu Dr Miroslav Radonjić, predsednik, Duško Ljuština, član i Enver Petrovci, član.

Premijera predstave „Кazabalkan“ zaječarskog teatra biće izvedena u petak 23. oktobra od 20.00h, u čast nagrađenih.