Zaječarci i meštani Nikoličeva, su se u subotu 22. Juna, na poziv Udruženja “Eko istok”, odazvali i otišli u Nikoličevsku banju gde su u akciji čišćenja uredili bazen kao i okolinu.

Prema rečima Jelene Anasonović Kuč, ispred Udruženja “Eko istok”, oni su se okupili, da urede, kako neki kažu, “navodnu” banju u Nikoličevu.

“Nikoličevska banja ima sve karakteristike banje, samo kada bi se malo više uložilo u nju. Takođe potrebno je da se vodi računa o banji. Mi smo danas ovde sa meštanima i našim aktivistima došli da uredimo banju koliko se možemo”, objašnjava Jelena Anasonović Kuč.

 

Naša sagovornica ističe da su očistili prostor oko bazena, kosili su trimerom, a da uređujuju i sam bazen.

“Ispustili smo vodu. Zatim očistili bazen, pa opet čekamo da se bazen napuni. Takođe smo pukupili smeće koje je tu bilo. Pomogli su nam ljudi iz JKSP “Zaječar”, koji su dan ranije doterali kontejner za smeće”, kaže ona.

Ističe da za razliku od pošle godine kada su čistili banju, situacija ove godine je mnogo bolja, što se tiče količine smeća.

“Tada smo zatekli ogromnu deponiju, i to je bilo razbacano svuda. Sada je situacija nešto bolja, ali apelujemo na sve građane koji dolaze da se kupaju, da pokupe smeće za sobom. Džaba mi sve ovo radimo ako kod naših sugrađana ne postoji elementarna kultura. Akcije su uzaludne ako građani ne promene svoju svest prema ekologiji”, poručuje Jelena Anasonović.

Ona kaže da je jedan od problema zašto ima smeća je to da ne postoji stalni kontejner u banji.

“JKSP “Zaječar” nije nadležan za smeće iz Nikoličeva, što je po mišljenju našeg udruženja pogrešno. Ne znamo zbog čega je to tako. Da li zbog sitematizacije budžeta ili zbog nečega drugog – to ne znamo”, ističe Jelena.

Prema rečima Jelene Anasonović, ono što ih je donekle zbunilo, je to da su im iz JKP “Vodovod” kazali da su bušotine vode u Nikoličevu na privatnom vlasništvu.

“Moram kazati da to nije tačno, pošto su nam meštani kazali da kada su radovi na izgradnji bazena krenuli još davno, i da je tada vlasništvo prešlo na Republiku Srbiju. Čak i da su bušotine u privatnom vlasništvu, kada je nešto kao bušotina na vašem imanju, vi ste dužni da uzorkujete vodu, vidite kakvog je kvaliteta. Smatrama da institucije kao i građani moraju da rade svoj posao. Da ova banja postoji u bilo kojoj državi, a da nije Srbija, od ovog bi napravili nešto prelepo. Mi se trenutno ponašamo kao da je ovo poslednja rupa”, poručuje Jelena Anasonović Kuč.

Ona dodaje da je potrebno da grad osnaži Mesnu zajednicu Nikoličevo, i da se republičkim institucijama naprave dugoročni projekat koji bi bio u svrhu napretka i ovog sela, ali i grada Zaječara.

“Videli smo komentare na društvenim mrežama da se banja proda Kinezima, da će oni sve srediti. Mi kažemo ako ćemo prodavati naše izvore, naša bogatstva nekoj rudarskoj multinacionalnoj kompaniji, da ona to sredi, ona sigurno neće pustiti nas ovde da uživamo, već će to debelo naplatiti”, objašnjava ona.

Jelena Anasonović Kuč najavila je još tri akcije čišćenja ali na drugim lokacijama.

“Čistićemo Gamzigradsku banju, Rgotsko jezero kao i Kraljevicu”, zaključila je ona.

Reklame