Foto: Glas Zaječara
Reklame

Zbog hladnog vremena toplane u gotovo svim gradovima i opštinama sa sistemima daljinskog grejanja započele su tople probe i počele grejanje stanova.

Najveći broj građana ne mora da brine ni za cenu ove usluge, jer će uglavnom ostati ista kao i prošle godine. Međutim, izuzetak može biti u šest gradova – Smederevo, Nova Varoš, Zaječar, Senta, Negotin i Novi Sad, u kojima su toplane, prema nezvaničnim saznanjima, zatražile poskupljenje od gradskih vlasti.

Zatraženo poskupljenje iznosi u proseku od tri do 10 odsto, najmanje poskupljenje od 2,23 odsto zatražila je toplana u Smederevu, a najveće od čak 25 odsto toplana u Novoj Varoši. Preduzeća zahteve za povećanje cene grejanja pravdaju poskupljenjem energenata, pre svega gasa, jer 80 odsto daljinskih sistema za grejanje koristi ovaj energent. A da li će u pomenutim opštinama grejanje da poskupi, odlučiće njihove lokalne samouprave, kao osnivači gradskih toplana.

Ipak, predsednik Srbije Aleksandra Vučića nedavno je izjavio da do poskupljenja neće doći.

„Što se domaćinstava tiče, građani ne moraju da brinu ni za gas ni za struju. Nemamo namere da poskupljujemo ni gas ni struju“, rekao je on na konferenciji za novinare vrha Srpske napredne stranke.

Direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović rekao je za Kurir da je saglasan s predsednikovom najavom i da ćemo se odbraniti od poskupljenja.

„Najveći deo toplana nije podneo zahtev za poskupljenje. Od 66 toplana šest su podnele zahteve, ali dva zahteva su već odbijena. U pitanju su toplane u Novom Sadu i Negotinu. Ima čak i onih koji su podneli zahtev za pojeftinjenje, a to je toplana u Somboru, koja je izračunala da može da pokrije troškove i s nižom cenom“, istakao je Stojanović i precizirao da je somborska toplana u varijabilnom delu tražila smanjenje od tri odsto, a u fiksnom četiri odsto.

On  je naveo da trenutna snabdevenost toplana iznosi između 50 i 95 odsto ugovorenih količina energenata i očekuje da će od 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona, sve kategorije kupaca imati grejanje.

Izvor: Mondo, Kurir