Rudarski basen Bor, foto: Serbia ZiJin Cooper

Odgovor Mininstarstva rudarstva i energetike iz 2020. godine, upućen advokatskoj kancelariji Karanović partners, koja zasupa kinesku kompaniju Srbija Ziđin Koper (SZK), i koja je iznela navodne namere da SZK u sklopu svog rudarsko-industrijskog komplsksa u Boru izradi pogon za dobijanje energije iz nuklearnog reaktora, pa se traži mišljenje državnog organa, uznemirio je javnost, a juče je usledio i odgovor Ministarstva povodom iznetog dokumenta, pa loptica je prebačena i na političko bojno polje na kome se već neko vreme kroz nišan gledaju SNS i SPS, piše Ist media.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić (SNS) rekao je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je za ovaj dopis, čija verodostojnost još nije potvrđena, zapravo odgovoran tadašnji ministar rudarstva i energetike – Aleksandar Antić.

Po ko zna koji put se pokazuje da se SPS bavi foteljama a ne suštinom. To je neodgovorno ponašanje SPS ministra, u ovom slučaju Aleksandra Antića i građani Srbije treba da vide šta radi SPS i na koji način učestvuju u bilo kojoj, pa i u republičkoj vlasti.

A kada je reč o dokumentu koji je uznemirio Borane, i koji se šerovao putem društvenih mreža, navodno, Srbija Ziđin Koper je izneo nameru da u svom kompkeksu izgradi pogon kombinovane proizvodnje električne energije i instalira mali modularni nuklearni reaktor snage 63 MW, proizvođača China National Nuclear Corporation.

U dopisu koji je, zbog ozbiljnosti situacije danas kabinetu gradonačelnika Bora Aleksandru Milikiću uputio Milan Novaković, šef kabineta Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se da je reagovala i kompanija Srbija Ziđin Koper i navela da “nikada nije razmatrala mogućnost izgradnje modularnog nuklearnog reaktora, te da se opredelila da gradi i koristi obnovljive izvore energije i da se njeni planovi u ovoj oblasti intenzivno razvijaju”.

Ziđin Koper navodi i da nikada nije dala nalog svojim predstavncima da podnesu zahtev za tumačenje zakona u predmetnoj oblasti, niti joj je poznat dopis Ministarstva rudarstva i energetike koji se pojavio u javnosti.

DOKUMENT KOJI JE UZNEMIRIO JAVNOST

Izvor: IST media

Reklame