foto:pixabay
Reklame

Povodom 11. maja, Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Zaječar organizovao je svečanu dodelu plaketa. Zahvalnice i plakete uručene su saradnicima iz oblasti dobrovoljnog davanja krvi, višestrukim davaocima krvi i mladim volonterima koji su prvi put dali krv.

Plakete su uručene: Nezavisnom sindikatu policije u Zaječaru, Sektoru za vanredne situacije, Okružnom zatvoru, rudniku „Vrška Čuka“ Avramica, rudniku „Lubnica“, Elektrotimoku, Centru za socijalni rad, hotelu „Srbija-Tis“, Pošti, Telekomu, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“.

Nedelja Crvenog krsta otpočela je brojnim aktivnostima. Prvog dana saradnik Crvenog krsta Zaječar, difuzer i instruktor prve pomoći, Predrag Kocić održao je predavanja zaječarskim srednjoškolcima posvećeno difuzijii i prvoj pomoći. U sredu 12. maja predviđena je akcija dobrovoljnog davanja krvi. U četvrtak 13. maja 2021. biće održano predavanje predsednice Crvenog krsta Zaječar Ivanke Jović starijim ženama iz Zaječara na temu „Prevencija nasilja nad starijim ženama“, a početak predavanja zakazan je za 10 sati. Takođe, Crveni krst Srbije je ostvario saradnju sa kompanijom „DM“, koja je donela odluku da izdvoji postotak prihoda za Program narodnih kuhinja Crvenog krsta, konkretno za nabavku dopunskih artikala hrane. Na osnovu ove donacije Crveni krst Zaječar je izvršio nabavku namirnica i to 3500 komada jaja i 315kg jagoda za korisnike Narodne kuhinje, a namirnice će biti podeljene korisnicima 14. maja”, kaže Irena Mladenović, stručni saradnik Crvenog krsta Zaječar.

Crveni krst Zaječar svake godine sprovodi akciju paket za novorođenu bebu, a povodom navedene akcije sve bebe rođene od 8. do 15. maja dobiće paket od strane Crvenog krsta. Zbog trenutne situacije, ove godine podela paketa neće biti u porodilištu, već sve majke čije su bebe rođene u navedenom terminu moćiće nakon izlaska iz porodilišta da preuzmu paket u prostorijama Crvenog krsta Zaječar.

“Zbog epidemiološke situacije, nismo mogli da napravimo veći skup, a takođe uručeno je i 20 plaketa dobrovoljnim davaocima krvi za 75 davanja, 50 davanja, kao i mladim volonterima koji su prvi put dali krv”, dodala je Mladenović.

Nedelja Crvenog krsta obeležava se svake godine od 8. do 15. maja.

Izvor: Zajecaronline