Foto: Glassporta.rs

Borba za svaki poen, drugarstvo i fer plej, neizvesnost i sport u pravom smislu te reči. Sve to moglo je da se vidi u nedelju 5. juna na terenima Popove plaže, gde su se ekipe četiri zaječarska sela nadmetala za titulu pobednika i plasman na Regionalno takmičenje Seoskih igara Sportskog saveza Srbije, piše Glassporta.rs.

Ekipa Grljana vezala je četvrti uzastopni trijumf na Seoskim igrama u Zaječaru i obezbedila plasman na Regionalno takmičenje. Ali, sve čestitke idu i takmičarima Grlišta, Zvezdana i Gamzigrada, koji su pružili sjajan otpor u svih 11 sportskih disciplina.

Takmičarima se na svečanom otvaranju trećih Seoskih sportskih igara u Zaječaru najpre obratio predsednik Sportskog saveza grada Zaječara Dragiša Simonović, koji je istakao važnost ovakvih manifestacija i naglasio da će „zaječarska kuća sporta“ uvek biti tu za sve seoske mesne zajednice u Zaječaru. Seoske igre Sportskog saveza Srbije svečano je otvorio Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara za sport i omladinu, izrazivši zadovoljstvo što su Popova plaža i Zaječar ponovo domaćini sada već tradicionalnog takmičenja i istakao važnost ovakvih sportsko-rekreativnih manifestacija.

Pre samog takmičenja priređen je i bogat kulturno-umetnički program, pa su se učesnicima i publici predstavile članice Gimnastičkog kluba „Zaječar“; koje su izvele svoju dobro uvežbanu tačku. Nakon njih nastupili su i članovi KUD „Gradec“ iz Gradskova.

Na terenu je od starta krenulo žestoko. Svaka disciplina je bila bitna, kao i svaki osvojeni poen, pa nije bilo popuštanja. Prvu pobedu u disciplinama ostvarili su Grljanci, koji su slavili u nadvlačenju štapa, pošto je njihov takmičar u finalu savladao kolegu iz Zvezdana.

Već u prvom polufinalu takmičenja u malom fudbalu, gledali smo penale. Ekipe Gamzigrada i Grljana su posle 20 minuta velike borbe susret završili rezultatom 2:2, pa su pobednika rešavali udarci sa šest metara. Više sreće i živaca imali su Grljanci, koji su slavili sa 3:2 i prošli u finale. Tamo ih je čekala ekipa Grlišta, koja je sa 5:0 nadigrala Zvezdan. U finalu su Grlištanci potvrdili kvalitet i rutinski stigli do prvog trijumfa.

Izuzetno zanimljivo bilo je za vreme trajanja poligona, gde su najbolje vreme u trčanju sa preprekama postigli članovi ekipe Grlišta, koji su na kraju posle dodavanja grešaka, završili iza pobednika iz Grljana i Gamzigrada.

Narodno rvanje po običaju je donelo dosta dobrih duela, a ukupni trijumf s obzirom na to da se takmičenje odvija u različitim kategorijama, odnela je ekipa Grljana. Drugo mesto zauzelo je Grlište, treći je bio Zvezdan, a poslednji Gamzigrad.

Najviše navijanja po običaju bilo je na takmičenju u nadvlačenju konopca, gde je prvo mesto dominantno osvojila ekipa Grljana, koja je u finalu porazila Grlište. Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u takmičenju u obaranju ruku, gde je iskusni takmičar Grlišta doneo novu pobedu svom timu. Drugo mesto zauzeo je takmičar Grljana, treći je bio Zvezdan, a četvrti Gamzigrad.

Takmičenje u šahu u svoju korist rešio je predstavnik Grljana, dok je mnogo uzbuđenja viđeno u novoj disciplini trci u džakovima, u kojoj je najviše spretnosti pokazala takođe ekipa iz najvećeg zaječarskog sela.

Na takmičenju u odbojci viđeno je dosta dobrih poteza u mešovitim muško-ženskim sastavima, koji su vodili veliku borbe za svaki poen. Trijumf je na kraju pripao ekipi Grlišta, koja je sa 2:0 u finalu slavila protiv Grljana i zabeležila treću timsku i drugu pobedu u ekipnim sportovima na Seoskim igrama. Gamzigrad je osvojio 3. mesto nakon pobede nad Zvezdanom.

Titula je na kraju ponovo otišla u Grljan, ekipi koja je odnela ukupno 8 pobeda u 11 disciplina i sakupila 49 bodova, Grlište je sa tri pobede završilo takmičenje na drugom mestu sa 34 boda, trećeplasirani Zvezdan osvojio je 20, dok je Gamzigrad Seoske igre okončao na 4. mestu sa 17 bodova.

Ekipa Grljana na taj način obezbedila je plasman na Regionalno takmičenje, koje će biti održano u Kučevu 6.avgusta. Prve dve ekipe sa tog takmičenja, koje će okupiti sedam najboljih seoskih ekipa iz Smedereva, Grocke, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Majdanpeka, Zaječara i domaćina Kučeva, izboriće pravo učešća na Državnom finalu u prvoj nedelji septembra.

Sve ekipe nagrađene su diplomama i loptama, a prve tri ekipe dobile su i pehare Sportskog saveza Srbije, a nagrade su im uručili predsednik Sportskog saveza grada Zaječara Dragiša Simonović i Petar Šundić iz Sportskog saveza Srbije.

Izvor: Glassporta.rs

Reklame