foto: pixbay

Bugarska je uvela porez na tranzit ruskog gasa koji se isporučuje preko njene teritorije, gasovodom „Balkanski tok“, pa bi potrošači „plavog“ energenta u Srbiji umesto poskupljenja u maloprodaji, zakazanog za 1. novembar, u iznosu od deset odsto, mogli da se suoče sa dodatnim rastom računa do 20 odsto, preneo je Danas.

Uredba koju je donela Bugarska i koja je odmah stupila na snagu predviđa taksu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje „Balkanskim tokom“.

Shodno sporazumu koji je Srbija sklopila sa Međunarodnim monetarnim fondom zarad dobijanja kredita, Beograd je preuzeo obavezu o etapnom povećanju maloprodajnih cena gasa i najnovije će uslediti 1. novembra u iznosu od 10 odsto, što znači da će od tog datuma taj energent koštati 5,02 dinara po kilovat-satu sa porezima i taksama.

Međutim, zahvaljujući težnji poslaničke većine u bugarskom parlamentu da se uspostavljanjem nove takse inkasira prihod od 1,2 milijarde evra i tako isplati izgradnja gasovoda „Balkanski tok“ za samo godinu dana potrošači u Srbiji se mogu suočiti sa dodatnim i znatno većim cenama gasa.

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović rekao je da taksa koju su propisali nadležni u Bugarskoj uvećava Srbijagasu nabavnu cenu prirodnog gasa za 10 do 20 odsto.

„U slučaju da nabavne cene ruskog prirodnog gasa za Srbiju i dalje ostanu iste to bi značilo i da će se računi potrošača u maloprodaji povećati po osnovu takse do 20 odsto“, rekao je Gavrilović.

Dodao je da je teško poverovati da bi Srbija mogla da izbegne plaćanje takse koju je uvela Bugarska snabdevanjem gasom preko teritorije Ukrajine, zbog rata koji se vodi u toj zemlji.

U ovom trenutku se i Mađarska, kao i Srbija ruskim gasom snabdeva južnom rutom, „Balkanskim tokom“.

Povodom uvođenja poreza na ruski gas koji je Bugarska propisala za transport kroz njenu teritoriju predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da to predstavlja veliki problem.

„To će dovesti do drastičnog povećanja cene gasa. Ovo je zastrašujuće povećanje i razgovaraćemo sa bugarskom stranom. Ova odluka ne bi trebalo da važi za Srbiju“, rekao je Vučić pre nekoliko dana.

U Ministarstvu rudarstva i energetike rekli su da će se o toj temi razgovarati sa predstavnicima mađarske i bugarske države.

„Srbija će učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni. Trenutno su sva skladišta gasa napunjena i u našoj zemlji i u Mađarskoj i imamo 690 miliona kubnih metara gasa u rezervi što je istorijski rekord i značajno više nego na početku prethodne grejne sezone“, rekli su u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: N1

Reklame