Foto: Pixabay

Sve više ljudi je zaraženo novim sojem korona virusa, ali nedavna istraživanja ukazuju na to da ažurirane vakcine protiv covida-19 za sezonu 2023/24. deluje i protiv najnovije varijante.

„Novi tolas podvarijante omikrona – JN.1 već je krenuo u Americi, mada može da se ublaži buster vakcinom i drugim merama koje poznajemo od ranije“, rekao je dr Erik Topol, šef Medscape. On je takođe i dodao da postoji još jedan problem – u SDA-u je do sada vakcinisano, manje od 16 odsto odraslih protiv korona virusa.

Zbog toga, infektiologi i epidemiolozi smatraju da je vreme da CDC raspiše javni poziv za vakcinaciju ažuriranom vakcinom pre nego što bude kasno, odnosno dok antitela još mogu da „rade“ pre nego što počnu praznična okupljanja.

U međuvremenu raste broj zaraženih i obolelih. Prema podacima CDC-a, skoro 10.000 pacijenata je hospitalizovano zbog covida 19 u SAD u sedmici koja je završena 25. novembra, to je povećanje od 10 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

JN.1, podvarijanta omikrona, prvi put je otkrivena u SAD u septembru. Tada ga je Svetska zdravstvena organizacija nazvala „potomkom“ omikronske podvarijante BA.2.86.

Kada je varijanta BA.2.86, poznata i kao Pirola, prvi put identifikovana u avgustu, izgledalo je da se značajno razlikuje od drugih varijanti, rekao je CDC tada, izazivajući zabrinutost da bi ova podvarijanta mogla biti zaraznija od prethodnih, čak i za ljude koji su imunitet stekli vakcinacijom ili prethodnim infekcijama.

Pirola je zabrinula stručnjake jer ima 34 mutacije više od varijante BA.2.

Doktor Radžendram Rajnarajanan, pomoćnik dekana za istraživanje i vanredni profesor na njujorškom institutu za tehnologiju Univerziteta Arkanzas, koji ažurira bazu podataka o varijantama i podvarijantama covid 19, slikovito je rekao da je „JN.1 zapravo Pirolino potomstvo“, i dodao da varijanta „BA .2.86 i njeni potomci zabrinjavaju naučnike zbog mutacija“.

Prema podacima CDC-a od 27. novembra, predviđa se da će BA.2.86 činiti 5 do 15 procenata cirkulišućih varijanti u Sjedinjenim Državama.

Doktor smatra da se ova podvarijanta do sada „verovatno proširila na sve zemlje čije zdravstvene vlasti prate širenje kovida“, zbog mutacija u proteinu šiljka koje mu olakšavaju vezivanje i zarazu.

Nova monovalentna vakcina KSBB.1.5 štiti od omikronske podvarijante – KSBB.1.5 (poznate i pod nadimkom ‘kraken’), ali i od JN.1 podvarijante i drugih virusa koji se postepeno pojavljuju, izvestio je tim istraživača 26. novembra u studija objavljena na stranici bioRkiv, koja još nije recenzirana.

Naučnici kažu da je ažurirana vakcina, koja je korišćena za inokulaciju neinficiranih ljudi, povećala antitela za oko 27 puta protiv KSBB.1.5 i za oko 13 do 27 puta protiv JN.1 i drugih novih virusa.

„Iako će čak i primarne doze vakcine protiv kovida verovatno pomoći da se zaštitite od infekcije novom podvarijantom JN.1, ako dobijete i KSBB.1.5 pojačivač, to će vas još efikasnije zaštititi od nove podvarijante“, rekao je dr Rajnaraianan.

(Pre)malo interesovanje za vakcinaciju u sezoni 2023/24. protiv korona virusa
U novembru je CDC objavio prve detaljne procene koliko je stanovništva vakcinisano.

Do 18. novembra manje od 16 odsto odraslih u SAD je vakcinisano, a oko 15 odsto je reklo da namerava da primi dodatnu dozu.

Kod dece je taj procenat još manji. Samo 6,3 odsto dece primilo je novu vakcinu, a 19 odsto roditelja je reklo da planira da vakciniše svoje potomstvo u sezoni 2023-2024.
Predviđanja i mere koje mogu pomoći

„U svakom slučaju, neće biti ponavljanja novembra 2021. godine, kada se omikron prvi put pojavio“, rekao je njegov kolega dr Rajnarajanan.

Zatim, za samo četiri nedelje, otkako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila omikron zabrinjavajućom varijantom, virus se proširio svetom.

Dr Rajnaraianan predlaže sledeće mere koje mogu sprečiti širenje virusa:

1. Vakcinišite se ažuriranom vakcinom. Ohrabrite imunokompromitovane i starije članove porodice i prijatelje da to učine.

2. Ako planirate da se za vreme praznika družite sa prijateljima u zatvorenom prostoru, provetrite sobe što je češće moguće.

3. Nosite masku na aerodromima, u avionima i drugim sredstvima javnog prevoza, to će pomoći vama i drugima, prenosi n1info.hr.

Izvor: Danas

Reklame