Foto: screenshot youtube rtv
Reklame

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su u toku pripreme za eventualno uvodjenje kovid sertifikata „ukoliko bude potrebno“ i dodala da će finalna odluka biti doneta za nekoliko dana.

„Da bi sertifikati bili u skladu sa Ustavom Srbije i ljudskim pravima biće uvodjeni u prostorima gde nije neophodno da ljudi borave, a gde je visok stepen zaražavanja. To su noćni klubovi, barovi, kafići i restorani u zatvorenom“, rekla je Brnbić nakon sednice Kriznog štaba.

Istakla je da je na sednici Kriznog štaba dogovoreno da sve nadležne službe počnu da se pripremaju za uvodjenje sertifikata, ako to bude bilo potrebno.

Dodala je da se epidemiološka situacija dodatno usložnjava i navela da je u Srbiji obe doze vakcine protiv korona virusa priilo 2.707.594 punoletnih gradjana, odnosno 50,1 odsto.

„Kad pričamo o merama to su mere. Vakcinišite se ljudi“, poručila je Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Brnabić je navela da je u 71 lokalnoj samoupravi vakcinisano više od 50 odsto, a u šest je ispod 30 odsto u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu, Mionici, Ubu i Ljigu.

Medju populacijom izmedju 18 i 30 godina starosti, vakcinisanih je 30 odsto a najviše u četiri beogradske opštine, Stari grad, Vračar, Savski venac i Novi Beograd.

Treću, buster dozu vakcine primilo je 318.858 osoba, odnosno 6 odsto gradjana.

„Vakcinacije je jedini izlaz iz ove situacije i jedini način da pobedimo virus. Kakva nam je vakcinacija epidemiološki brojevi dobro i izgledaju“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je pozitivna stvar da je zbog procenta vakcinisanih u Srbiji broj hospitalizacija značajno niži.

Brnabić je naglasila da je niz epidemioloških mera već na snazi, poput obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom, kao i okupljanje do 500 gradjana bez odobrenja.

„Opustili smo se svi. Zamolila sam inspekcije da rade svoj posao, od jutros su krenule pojačane inspekcije javnog prevoza, tržnih centara i maloprodajnih objekata“, dodala jeo na.

Govoreći o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, Brnabić je navela da će gradjani od 15. septembra moći elektronski da se prijave za imunizaciju, kao što su to činili za vakcinu protiv korona virusa.

„Generalno je strategija da olakšavamo gradjanima i to bude deo eUprave“, dodala je ona.

Govoreći o školskoj godini, koja je počela 11 dana, Brnabić je rekla da su deca najbezbednija u školama, a da to pokazuju istraživanja i sve svetske preporuke.

Navela je da je zamolila Krizni štab da zajedno sa Institutom „Batut“ i Minitarstvo prosvete pogleda analizira protokole i eventualno ih promeni kako bi deca mogla što duže da idu u škole i dodala da će odluka o tome biti objavljena u narednih nedelju dana.

Izvor: Beta