Foto: screenshot n1
Reklame

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija možda jedina država u Evropi u kojoj deca nisu izgubila nijedan školski dan zbog pandemije virusa korona, jer je prethodno ulagala u digitalnu nastavu

Sve što smo od 2017. radili u digitalizaciji, vratilo nam se u vreme korone, rekla je Ana Brnabić, učestvujući na međunarodnom panelu u okviru onlajn konferencije Švajcarski digitalni dani.

Navodeći da osnovci imaju novi školski predmet – Digitalni svet, Brnabić je izjavila da je Srbija prešla na onlajn nastavu i pre pandemije.

Od 2014. godine pregovaramo o priključenju Evropskoj uniji i zbog toga se prilagođavamo njenim standardima što se tiče vladavine prava, ekonomije, konkurencije. I Evropa bi trebalo da uvede jedinstvene digitalne standarde, rekla je Brnabić i ocenila da se Evropa digitalizuje, ali da zaostaje za Kinom i SAD.

Brnabić: Značajno napredujemo u digitalnim veštinama u obrazovanju

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da zemlja značajno napreduje u digitalnim veštinama u obrazovanju i da, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, želi da se pridruži inicijativi koja bi pomogla da Unija ne zaostaje u digitalizaciji za Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Brnabić, koja je učestvovala na onlajn sastanku Inicijative Digitalna Švajcarka, istakla da je obrazovanje glavni fokus Vlade Srbije kada se govori o digitalizaciji.

Čvrsto verujem da je to ugaoni kamen koji će odredii konkurentnost našh društava za budućnost i dosta smo u to investirali, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je od 2017. godine uveden predmet kodiranja i programiranja za učenike petog razreda osnovnih škola, tako da će sledeće godine biti prva generacija završenih osnovaca koji će imati puno znanje o jezicima programiranja.

Brnabić je rekla da se nastavilo sa inovacijama i da je od ove školske godine za učenike prvog razreda osnovne škole uveden predmet Digitalni svet.

Deca uče o digitalnim uređajima, veštinama, bezbednosti tih uređaja, ocenila je ona.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije sve to čini „ruku pod ruku“ sa inicijativom Digitalna Srbija.

Investirali smo i oko 100 miliona evra u infrastrukturu za startape, istraživanja i razvoj, naučno-tehnološoke parkove i kao nova Vlada Srbije nastavićemo sa investicijama, dodala je Ana Brnabić.

Ona je ocenila da je Srbija jedna od retkih država u regionu gde studenti sve više upisuju tehničke fakultete.

Brnabić je navela i primer da dva odsto srednjoškolaca u Srbiji upisuje specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama.

Srbija je mala zemlja, od oko sedam miliona ljuudi, naša prednost može doći iz EU. Mi smo zemlja koja teži članstvu u Uniju, ali želimo da vidimo, to je u našem interesu, da Evropa jača u digitalnoj sferi, poručila je Brnabić.

Nažalost, EU zaostaje. Ključni igrači su Kina, SAD, Evropa je tu, ali zaostaje, rekla je Brnabić i ocenila i da je uspostavljenje e-uprave u Srbiji značajno uticalo na ekologiju.

Od juna 2017. godine kada smo uspostavili sistem e-uprave do danas, Brnabić je navela da je sačuvano oko 15.000 drveća, 65 miliona litara vode ili 5.700 megavata struje.

Zamislite uštede da to čini administracija u Briselu, istakla je Brnabić.

Predstavnik Digitalne Srbija Nebojša Đurđević napomenuo je da se Srbija pridružuje inicijativi Digitalne Švajcarske, odnosno Pismu o namerama „Digitalage goes Europe“.

Izvor: Danas

Reklame