Foto: screenshot n1

Živimo u teška vremena i to ne samo zbog pandemije, već zato što lažne vesti čine borbu protiv kovida duplo težom, ocenila je premijerka Ana Brnabić na onlajn konferenciji povodom predstavljanja Uneskovog Kurikuluma za medijsku i informacionu pismenost.

Brnabić je na konferenciji pod nazivom „Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!“ istakla važnost Kurikuluma koji je, kako je naglasila, napravljen kako bi pomogao građanima i edukatorima da izgrade medijske kompetencije, kako bi mogli da procenjuju sadržaj informacija koje im se nude.

„Boriti se sa kovidom, a u isto vreme boriti se sa lažnim vestima iz medija i sa društvenih mreža, znači da je borba svih bila duplo teža, i možda bismo radili bolje i spasili više života da nismo morali i sa tim da se nosimo“, ocenila je premijerka.

Dodala je da veruje da je edukacija način da se sa tim izbori, i da je zbog budućnosti važno u nju i investirati.

Direktorka Uneska Odri Azulej je u video poruci naglasila da Kurikulum, na kome je rađeno dve godine, obuhvata pitanja poput privatnosti na internetu, zaštite podataka, pojam „digitalnog građanina“, kao i da se bavi veštačkom inteligencijom i govorom mržnje.

„Naš svet mora biti izgrađen na humanizmu – to znači ceniti pamet i imati objektivan i nepristrasan odnos prema novoj tehnologiji, a takođe i imati veće poverenje u ljude i demokratiju nego u tehnologiju. U ova teška vremena, potrebni su nam kritički nastrojeni umovi“, poručila je Azulej.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova je, čestitajući Srbiji na uspešnoj organizaciji vakcinacije građana, ocenila da se lažne informacije šire brzo kao virus, a da u vreme pandemije to dovodi u pitanje naše zdravlje, ali i zdravlje našeg društva i naše demokratije

Međunarodnu konferenciju „Razmislite kritički, kliknite mudro: Medijski i informaciono pismeni građani!“ organizovali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Unesko.

Izvor: N1

Reklame