Reklame

Branko Ružić prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, posetio je danas Zaječar. Tokom posete obišao je školsku upravu grada Zaječara, srednjoškolski centar, i tom prilikom govorio o projektima u gradu na Timoku.

Ružić je iskazao zadovoljstvo što je danas u Zaječaru, i zahvalnost svim prosvetnim radnicima, vannastavnom osoblju i svima koji su uključeni u ovaj proces.

„Drago mi je da sam danas ovde u Zaječaru i da ću sa direktorima ovde u srednjoškolskom centru, rekao bih u samom centru Zaječara imati razgovore. Mislim da je ono što je obaveza vlade Republike Srbije, pre svega da izjavim jednu veliku zahvalnost svim prosvetnim radnicima, vannastavnom osoblju, svima onima koji su uključeni u ovaj proces dok prolazimo kroz veoma težak period od proteklih godinu dana, imajući u vid da je korona virus kao jedna društvena planetarna pošast uzela maha. Rekao bih da je država Srbija, predsednik Republike, Vlada Republike Srbije, zaista vrlo predano rade. Možda smo jedan od najboljih primera posle Izraela na polju sveobuhvatne imunizacije. Reći ću da je preko 45 hiljada prosvetnih radnika u Srbiji do sada vakcinisano, veliki broj je revakcinisan. U tom smislu mogu samo da odam još jednom priznanje svima koji su učestvovali u vaspitno obrazovnom radu, procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima, koji su učestvovali i preko školskih uprava u svim programima koje smo na neki način redukovali, prilagođavali, adaptirali i za nastavu na daljinu“kazao je Ružić.

Ružić je govorio o ulaganju u muzičku školu „Stevan Mokranjac“, kao i o ulaganju u srednjoškolski centar.

„Što se tiče projekata u Zaječaru, mogu izraziti zadovoljstvo što je ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na osnovu velikog broja zahteva, uspelo da shodno odluci komisije predeli, rekao bih, neko će reći skromna, a ja bih rekao da su veoma važna, uzimajući u vidu i društvenu ulogu koja će ta sredstva zadovoljiti, a to je naravno što bolji ambijent za vaspitno obrazovni proces, vaspitno obrazovni rad. Osnovna škola „Stevan Mokranjac“ odnosno muzička škola će dobiti otprilike nekih, ako se ne varam, oko 13 ili 14 miliona dinara za sanaciju krovova. Srednja Tehnička škola će dobiti za opremanje kabineta oko milion i po dinara. Gimnazija, ispred koje danas stojimo, će takođe dobiti nekih pola miliona dinara za opremanje. Ono što je takođe veoma važno i već godinama je problematično, saniranje krovova u sedištu školske uprave ovde u Zaječaru će takođe biti realizovano i taj iznos je nekih 2 ili 3 miliona dinara. U tom smislu mislim da je to pokazatelj da Vlada Rebuplike Srbije i resorno ministarstvo želi da pomogne, shodno naravno mogućnostima i potrebama sve one dece i prosvetnih radnika koji u jednom ovakvom ambijentu rade“. istakao je on.

Na novinarsko pitanje šta se planira od ponedeljka za niže osnovce što se tiče nastave, Ružić je kazao:

„Mi u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smo razradili dva ili tri modela. Očekujemo da sutra, pre sednice vlade, donesemo konačnu odluku. Naravno, uz konsultacije sa zdravstvenim delom kriznog štaba. Zdravstveni deo kriznog štaba je taj koji predlaže određene mere. Vodimo računa i o tome šta roditelji kažu, imajući u vidu da je zaista nezahvalno ostavljati decu tog uzrasta kod kuće, ukoliko oba roditelja imaju svoju radnu obavezu. Mislim da će sutra biti donesena konačna odluka i videćemo da li će od ponedeljka prvi ciklus, dakle niži razredi osnovne škole preći na online nastavu ili ćemo napraviti neku kombinaciju. Podsećam da obrazovni sistem zaista nije mesto gde dolazi tranmisije virusa kovid 19. Sve ove mere imaju proaktivni karakter, deo su sveobuhvatnih mera. Praktično od juče imamo primene na čitavoj teritoriji Republike Srbije, i to jeste razlog zašto smo i prešli prvobitno sa srednjim školama na nastavu na daljinu, a sada razmatramo mogućnost da se pored starijih razreda osnovnih škola, da se to odnosi i na prvi ciklus. Što se tiče predškolskih ustanova, one za sada niti je realno niti je moguće da budu stavljene u taj režim, a što se tiče ovih prvih ciklusa, sutra ćemo doneti konačnu odluku“.

Na pitanje da li to znači da učenici viših razreda i srednjoškolci nastavljaju online nastavu, Ružić kaže:

„Za sada mere nismo menjali. Imaćemo još jednu sednicu kriznog štaba, siguran sam do isteka ovog roka na koji su mere donete, pre svega mere koje se tiču ugostiteljskih objekata, ali svakako će blagovremeno ta vest biti plasirana u javnosti i mi na jedan vrlo odgovoran način razmenjujemo i uputstva i pravilnike, dozivamo ih i u komunikaciji sa školskim upravama završavamo sve ono što prosto predstavlja obavezu da se ponašate ne samo odgovorno, već i da se prilagodite situciji koja nije lagodna“. 

Na novinarsko pitanje s obzirom da su izbori 28. marta u Zaječaru, da li je u kampanji gradonačelnika Boška Ničića ili Socijalističke partije Srbije, Ružić odgovara:

„Kao što vidite, ja stojim ovde u srednjoškolskom centru ispred Gimnazije. Ja sam u kampanji Vlade Republike Srbije, i to je najvažnije. Da li ću kasnije biti u kampanji svoje stranke, to je stvar o kojoj ja donosim odluku. Mislim da je najvažnije da svi budemo u kampanji za imunizaciju, za borbu za naše zdravlje, naše nacije, građana i građanki. Na taj način ćemo zadovoljiti i Socijalističku partiju i Srpsku naprednu stranku i sve ostale stranke, doduše nema ih mnogo više relevantnih na političkoj sceni Srbije“.

Nakon obilaska srednjoškolskog centra u Zaječaru, ministar Ružić, posetio je GU Zaječar.