Foto: screenshot rtv
Reklame

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u dvodnevnoj je poseti Zaječaru. Kako su mediji izvestili obećao je pomoć države u rekonstrukciji Fabrike vode i čišćenje i odmuljavanje Grliškog jezera. Takođe bilo je reči i o pomoći poljoprivrednicima. Redakcija portala Glas Zaječara bez poziva da prisustvuje ovom događaju.

Branisla Nedimović, obišao je sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, fabriku vode. Poznato je da je sistem na vodosnabdevanja na Grliškom jezeru star više od trideset godina, i prosto je potrebna rekonstrukcija. Ova investicija je u gradu na Timoku jedna od najvećih, ali je nažalost i poslednja.

„Jako je važno da uložimo sva sredstva da ne bude sad nivo jezera, umesto da bude 18 metara, da bude na nekim mestima 3-4 metara. Tako sami sebi skačemo u stomak i to je ozbiljna investicija od par miliona evra i ministarstvo poljoprivrede je spremno da ovakvu stvar podrži. Isto tako u delu su finansiranja vezana za remont kompletnog vodovoda, fabrike vode na prostoru grada Zaječara“.kazao je Nedimović.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, velika sredstva su ušla u Zaječarski vodovod samo za zamenu azbestne cevi.

„2,2 miliona je ušlo u Zaječarski vodovod samo za zamenu 56 kilometara azbestne cevi. Da proširimo zonu istok i da spustimo od Šipikova i Velikog Jasenovca prema Brusniku, Klenovcu i svim ovim selima da zatvorimo sa Salašem, više ne možemo da računamo na Sovinac jer je to privatno jezero. Konačno da završimo taj veliki projekat. Tu smo razgovarali i vidim da je ministar izuzetno raspoložen da nam pomogne, da nam pomogne da rekonstruišemo fabriku vode jer mi sami 4 miliona ne možemo, ali možemo zajedno“.– kazao je Ničić.

Kao što je poznato država Srbija i grad Zaječar pružaju podršku poljoprivrednicima. Samo grad Zaječar je u poslednjih nekoliko godina izdvojio više od 30 miliona dinara, a uskoro će biti i novi konkurs.

Ministar Nedimović obišao je i selo Grlište i razgovarao sa Nenadom i Aleksandrom Stevanović, iz ovog sela, koji su već koristili subvencije.

„Mi smo sada novi u ovome, pre mesec dana smo krenuli. Za sada prodaja ide i nadam se kada imamo tu liniju za preradu sira da će to biti mnogo lakše jer nama je problem ovde radna snaga dosta u vezi svega“.- kazala je Aleksandra.

Prema rečima ministra Nedimovića, u Zaječaru ima više od 800 zahteva za subvencije, dok je nešto manje od 800 isplaćeno.

„Što se tiče konkretno Zaječara, ovde imamo 843 podneta zahteva za subvencije, 780 je isplaćeno do sada. Ostali ili su na dopuni ili su odbijeni. Ovde je kompletno završen proces za 2020. godinu i kada se radi o direktnim plaćanjima, kada je reč o takozvanim merama ruralnog razvoja, to je nabavka opreme mehanizacije, imali smo 52 zahteva. 30 je izdato rešenja, isplaćeno. 22 je na dopunama“.

Ministar Nedimović, je u Grlištu kazao i najavio za poljoprivrednike novu kreditnu liniju, čija je vrednost 38 miliona dolara.

Redakcija portala Glas Zaječara nije dobila poziv da prisustvuje današnjem obilasku fabrike vode, kao i Grlišta.