Reklame

Narod Srbije nije upoznat s tim da se u nekim malim gradovima na istoku Srbije upravo organizuje buna protiv kineske kompanije ZiJin i to zbog ugrožavanja radnih prava.

Malo zna Srbija za to, zato što naprednjačkom režimu nije u interesu da bilo ko zna o tome kako se građani Srbije tretiraju od strane stranih „investitora“ koje je Aleksandar Vučić doveo u Srbiju.

Doveo pod parolom boljeg života, a ostavio ih ovde da tlače, maltretiraju i ugrožavaju zapolene pritom im čupajući iz ruku i onu crkavicu koju primaju kao platu.

Rudarima Bora i Majdanpeka je dosta toga, pa su se organizovali i već nedeljama pregovaraju za bolje uslove rada i kako bi zaštitili radna prava koja kineski investitor želi da im oduzme.

U četvrtak, 12. januara, rudari ce biti na ulici i obustaviti rad.
To je velika stvar. Velika zato što će upravo oni stati u odbranu svih potlačenih radnika širom Srbije.

Borani i Majdanpečani u četvrtak staju u zaštitu radnika u Linglongu koji trpe isti tretman, radnica u Vranju koje rade u pelenama, radnika u javnim preduzećima koje kao ovce odvode na mitinge, radnika u prosveti koji rade u užasnim uslovima za preniske plate, radnika u zdravstvu koji su do juče bili heroji, a već danas trošak za državu… Lista je preduga da bi nastavio nabrajanje, ali razumete poentu.

Poenta je da se u Boru i Majdanpeku podiže radnička buna.
Nekada Timočka buna, danas rudarska buna, ali sa istim ciljem – borba protiv okupatora.
Današnji okupatori su pametniji pa su se maskirali u patriote i raznorazne ministre i ostale političare koji su prodali Srbiju.

Zato kažem ponovo, hvala rudarima koji se bore u ime svih radnika Srbije!

Autor: Martin Bežinarević, kopredsednik pokreta #1od5miliona i odbornik SO Majdanpek

Reklame