Foto: OPSD "Dragan Radosavljević"

Osam od jedanaest kontrolnih tačaka predstavljaju Zaječarski Bastioni, utvrđenja iz 19. veka koja su po svojoj arhitekturi jedinstvena za ove prostore.

Volonteri zaječarskog Omladinsko planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ već godinama ulažu značajne napore kako bi od zaborava otrgli zaječarske bastione.

Najznačajniji pomak u borbi za očuvanje ovog jedinstvenog fortifikacionog sistema iz XIX veka načinjen je sa završetkom uređenja „Bastionske transverzale“.

Foto: OPSD „Dragan Radosavljević“

„Bastionska transverzala“ osmišljena je tako da obuhvata veći broj znamenitosti iz okoline Zaječara koje su privlačne kako za planinare tako i za obične turiste. Osam od jedanaest kontrolnih tačaka predstavljaju zaječarski Bastioni.

O sve većoj popularnosti transverzale najbolje svedoči činjenica da je grupa planinara iz Beograda, članova Planinarskog kluba „Železničar“, obišla deo transverzale prvog dana ove godine.

Foto: OPSD „Dragan Radosavljević“

Grupa koju je činilo sedmoro planinara svoj obilazak transverzale započela je tokom 2018. godine, a poslednje dve tačke obišli su upravo 1. januara 2019. godine, čime su završili obilazak cele staze.

Ovom prillikom uručene su im prigodne nagrade i priznanja.