Foto: printscreen N1

Aktivistkinja Jelena Anasonović je izjavila za N1 da zbog projekta izgradnje mini-hidroelektrane kod Zaječara postoji realna opasnost od velikog zagađenja na tom području.

Na Timoku, nedaleko od Zaječara, između četiri sela, planirana je izgradnja mini-hidroelektrane Trnavac. Investitor je dobio građevinsku dozvolu, ogranizacija RERI je tim povodom podnela žalbu Gradskoj upravi Zaječara, a rok za odluku o žalbi je 60 dana.

Ona je govoreći u emisiji Dan uživo rekla da ova mini-hidroelektrana nije bila u fokusu kada su rađene akcije aktivista vezane za Staru Planinu.

„Ona je pribranskog tipa, ne gura reku u cevi, ali upravoje sama lokacija jako štetna. Kraj te akumulacije će se nalazi na nekih šest i po kilometara od Zaječara, na devet kilometara od samog Grada. Pregradiće se reka Timok u blizini ušća Borske reke u Timok, a Borska reka sa sobom nosi svu tu jalovinu i teške metale. Tu su bakar, cink, olovo, kadmijum, i to su kancerogene materije koje bi se taložile na koritu te akumulacije, koja treba da bude duga nekih dva i po kilometara“, navodi Anasonović.

Prema njenim rečima, to nije jedini problem sa ovim projektom.

„Uz to, u blizini se nlazi gradska deponija, koja se prostire i nalazi pored samog Timoka. Na metar, dva od reke. Zbog neodloganja na pravilan način smeća, tu su i česti požari. U produžetku Timoka se planira i regionalna deponija, gde bi trebalo da se odlaže smeće iz čitave Timočke Krajine“, dodaje Anasonović.

Iako je ta regionalna deponija trebalo da se gradi 2019. godine, nije bilo dovoljno novca, i do sada nije izgrađena.

Pored planirane deponije se nalazi i farma svinja, koja je prema njenim rečima u vlasništvu biznismena Miroslava Miškovića, koja je pred zatvaranjem.

„Zbog svih tih voda sa trenutne deponije, u budućnosti i sa regionalne deponije, odvoda sa farme, kada se podigne nivo podzemnih voda, sve će se to pmešati, i zagadiće se ne samo to mesto, već čitava mreža podzemnih voda, a čitav Timok je bogat vodoizvorištima… Postoji ozbiljna opasnost da se akumulacija sve više širi, i da bude sve zagađenija“, objašnjava ona.

Izvor: N1

Reklame