Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Reklame

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je juče pripadnike Vojske Srbije iz zaječarskog garnizona koji pomažu domaćinstvima u Žagubici, gde su prethodnih dana poplave nanele veliku štetu.

Pripadnici Komande za razvoj Timočke brigade iz Komande za obuku i 31. pešadijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske pomažu u raščišćavanju najugroženijih domaćinstava od mulja i bujičnih nanosa.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da u skladu sa zahtevom lokalne samouprave, ali i potrebama stanovništva u Žagubici, Vojska Srbije se, naravno, odazvala i pomogla.

– Što god je Vojska Srbije veća, opremljenija i brojnija, i život u Srbiji je sigurniji i mirniji, a lokalno stanovništvo gde god da ima problema, može da računa na svoju Vojsku. Na Vojsku Srbije njena Srbija može uvek da računa i uvek može da očekuje svaku pomoć i svako razumevanje. Baš kao što radimo i u Ivanjici, Kraljevu, Žagubici, tako smo spremni da pomognemo lokalnom stanovništvu, gde god da je pomoć potrebna. Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u bolji život svakog građanina Srbije. Zemlja koja ima ovakvu vojsku i koja ima ljude u vojsci koji sa ovakvim elanom i zadovoljstvom pomažu svojim ljudima i svojoj zemlji može da kaže da ima dobru Vojsku i da je sigurna u svoju budućnost, naglasio je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije će nastaviti da ulaže u svoje naoružanje i opremu, nastaviće da kupuje bolje i novije inžinjerijske mašine, ali na prvom mestu će nastviti da ulaže u kvalitet života i položaj pripadnika Vojske Srbije.

– Jer zahvaljujući njima, zahvaljujući njihovom entuzijazmu i upornosti, mi možemo da kažemo da Srbija voli i poštuje svoju Vojsku i da je uvek sigurna da šta god da se desi, kakva god nevolja da bude, Vojska Srbije je tu i na nju možemo da se oslonimo, poručio je ministar Vulin.

Govoreći o stanju koje je zadesilo tu opštinu, njen predsednik Safet Pavlović izrazio je zahvalnost na pomoći koju je pružila Vojska Srbije u saniranju posledica elementarnih nepogoda.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

– Posle katastrofalnih padavina, koje su trajale samo 10 minuta, sve naše službe su izašle na teren i, srećom, nema ljudskih žrtava. zatražili smo pomoć i od Vojske Srbije i u rekordnom roku na teren je stiglo 30 vojnika iz garnizona Zaječar, koji sa našim volonterima, saniraju posledice svega ovo što nas je zadesilo, naglasio je predsednik opštine Žagubica, dodajući da će, po procenama, biti potrebno još desetak dana rada da bi se sva šteta sanirala.

Komandant garnizona Zaječar pukovnik Vladica Vučković istakao je da se za sada radovi odvijaju planiranom dinamikom.

– „Mi smo tu da pomognemo narodu, posebno gde je najteže, i nadam se da ćemo u planiranom vremenu uspeti da završimo sve i što pre vratimo ljude u svoje domove.“ – rekao je pukovnik Vučković.

Radna grupa Vojske Srbije, kojom komanduje kapetan Lazar Vujanac iz Komande za razvoj Timočke brigade, pružaće pomoć meštanima Žagubice i narednih dana. Prema rečima kapetana Vujanca, pripadnici Vojske angažovani su od 5. avgusta u Opštini Žagubica.

– „Do sada je oko 50 kamiona odvozilo šut, nameštaj i ostale stvari iznete iz poplavljenih domaćinstva. Ljudstvo je motivisano za rad, saradnja između nas i predstavnika Opštine je veoma dobra, a narod je zadovoljan našim angažovanjem i ostaćemo ovde koliko god bude bilo potrebno.“- rekao je kapetan Vujanac.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Izvor: MOD

Reklame